ГласовеМнения

Йордан Иванов: Кмет от „Демократична България” в Пловдив е амбициозна, но не недостижима цел

Каквито и коалиции да са се случвали досега, никога не сме правили такава заявка за власт, каквато правим в момента, казва местният лидер на ДСБ

Трябва да се водят разговори за разширяване на обединението на местно ниво с политически формации, които не са част от тази власт и не са в управлението, смята един от координаторите на Управленската алтернатива на „Демократична България”

Лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов ще координира ресора „ Децентрализация, регионална политика и транспорт” на обявеното правителство в сянка на новата дясно-центристка коалиция „Демократична България”. Дълго чаканото от десния избирател демократично обединение между ДСБ, „Да, България” и „Зелените” се случи официално миналата седмица, като Иванов бе представен като част от екипа на Управленската алтернатива на коалицията. С обявяването на „Демократична България” на национално ниво, стартираха процеси и в политическия живот на местно ниво, основно в спектъра център-дясно. Радан Кънев представи първия си роман в Капана, а събитието събра на едно място цялата палитра на десните под тепетата, с малки изключения. Прогнози обаче на този етап не могат да се правят.

Под тепето се свърза с Йордан Иванов, който първо коментира коалицията на национално ниво. Голямата истина е, че ГЕРБ вече десет години са на власт. Непрестанно слушаме оправдания за всякакви проблеми, за които те не са виновни. Това обаче е невъзможно за това 10-годишно управление- да не си виновен за даден проблем. В началото 2 милиона българи повярваха, че ГЕРБ спира БСП. След пет години станаха 1 милион. А днес този модел се крепи само и единствено на партийната номенклатура, която изградиха, на държавна репресия и най-вече на това, че ние не бяхме заедно на последните избори. Което, в крайна сметка, ДСБ призна като грешка. Тоест, ние се събираме, за да създадем алтернатива, която да спука балона на ГЕРБ. И да вземе властта. Каквито и коалиции да са се случвали, ние никога не сме правили такава заявка за власт, каквато правим в момента. Което е особено важно за избирателя, подчерта градският лидер на „Демократи за силна България”.  

Той поясни, че на местно ниво нещата стоят далеч по-просто от на национално. Защото първата обща позиция на ДСБ и Да, България е от Пловдив. Тук беше първата декларация. Имаме еднакво отношение към местната власт и към партиите в управлението, което е важното, защото това е причината да се събират партии. От там насетне партиите, обединени в „Демократична България”, трябва да дадат път към кандидатура, която да отиде на балотаж на местните избори догодина. А целта е промяна в управлението на Пловдив. Най-хубавото от всичко е, че това, което говорим в момента, не са просто думи. Ние сме го олицетворили с конкретни действия- системната битка за разкриване на далаверата с транспортния проект, разкрихме незаконни партийни назначения, поискахме оставката на Тотев като шеф на фондация „Пловдив 2019” и редица други. Затова говорим за автентично политическо действие, което е естествено продължение на общите ни позиции, а не просто създаване на някакво кухо обединение, каза Йордан Иванов.  

Остава отворен въпросът дали форматът на „Демократична България” на местно ниво може да се разшири извън трите политически сили, подали си ръце- ДСБ, „Да, България” и „Зелените”? Отговорът сигурно вече търсят редица партийни централи под тепетата. Анонс за възможностите в тази посока все пак бе представянето на книгата на Радан Кънев миналата седмица. Там, освен представителите на ДСБ и „Да, България”, бяха Дани Каназирева, Владимир Кисьов и Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”, съветникът Божидар Здравков и др.  

Във всички случаи аз лично защитавам тезата, че за да съборим модела ГЕРБ в Пловдив, за да спечелим кмет на града, което е амбициозна, но не недостижима цел, трябва да водим разговори с други политически формации, които са настроени към властта както нас. Формации, които не са част от тази власт, не са в управлението, които имат критично отношение. И извършват ефективни действия в тази посока. Искам да припомня, че още преди две години организирахме петиция за прозрачност в заседанията на Общински съвет- Пловдив. Нито един общински съветник нямаше политическата смелост да предложи заседанията да се излъчват на живо. Нито един. Тоест, аз съм „За” общи политически действия с други формации, които са в спектъра център- дясно и имат критично отношение към местната власт, но не участват в нея. Това, разбира се, ще се коментира тепърва  колегите от „Да, България”, допълни Йордан Иванов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Пляс, пляс педалите! Пляс, пляс педалите, сънуваме просо!
    Веднага и Спасчо ще иде при тях и всичко ще е оk! Новата опозиция, част от управляващото мнозинство в Пловдив. Да си махат зам.кметовете от Централен, Северен и др.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина