ГласовеМнения

Източният форум е инвестиция за бъдещите поколения под тепетата

Всички отчитат, че градът е бил ощетен при първата сделка, щети има и за инвеститора, но Пловдив няма друг избор освен да плати  

Адв. Георги Колев: Ние искаме да съхраним този имот за града. Нямаме море, нямаме митница, нямаме граница, ние не сме столица, имаме археология. Ние сме седми най-стар град в Европа. Не може да си позволим да покрием Римския форум с бетон!

Таня Грозданова

Интервю с адвокат Георги Колев – общински съветник от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", водил 7-месечните преговори от името на Община Пловдив със собствениците на парцела до Централна поща. Имотът е от източната страна на форума и е върху терен от 5,6 дка с антични находки в суперцентъра на града. В края на 2003 г. той бе продаден по предложение на кмета д-р Иван Чомаков на фирма "Младост алфа" ЕООД . В договора имаше изрично условие собственикът да вложи в реставрация и експониране на археологията 1 млн. евро и да осигури обществен достъп до артефактите. Цената на целия имот от 5,6 дка бе 1,2 млн. лв., или 220 лв. на кв. м. Тогава общата инвестиция, в която трябваше да се изгради и Културно-информационен и търговски комплекс, бе 5 647 700 лева. Общинският съвет на Пловдив гласува днес придобиването обратно на терена, като плати 4,3 млн. лева без ДДС. Колев бе човекът, упълномощен да води преговорите с инвеститорите, склонили да намалят офертата двойно.

Защо Пловдив не може да мине без тази сделка?

Защото римляните са избрали това място за център на града. Ние не искаме то да го покрием с бетон, не можем да го направим! Поне този Об С не може.

Не е ли твърде висока цената, която плащаме?

Няма как да коментираме тази цена, защото продавачът отказва да го направи. Ние водихме 7 месеца преговори, минахме през двойно по-висока цена…

Имайте предвид, че разликата в цените 2003- 2017-18-а г.също е факт . В момента в Пловдив жилищата се продават по 1100 евро, цента на кв.м. жилищна площ 2003-а година е била 160 евро, минималната заплата е била 70 лева сега е 470. Тези инвеститори отчитат този ръст и е нормално да го калкулират в цената си.

Казахте в зала, че ако сега не се стигне до продажба фирмата може да съди общината. Какво имахте предвид?

Да, наистина е така. В договора, които община Пловдив е подписала, ясно е изразила позицията си, че спрямо този имот няма претенции, няма дела, няма вещни или облигационни тежести.

Обаче след подписването му, инвеститорът, общината и МК влязоха в седем годишна битка и се оказа, че археологическите артефакти са безспорна държавна публична собственост. Така че имотът е обременен с вещни тежести, които общината е декларирала, че няма и ако ние 17 години продължаваме да отказваме строително разрешение, а вие сте инвестирали огромна сума пари, няма ли да ги потърсите. Кой е този инвеститор, който може да продължава с това търпение. Ясно ни беше казано „или ще се разберем или ще се съдим!“

Дали ако влезем в една съдебна битка , която Пловдив загуби хората щяха да бъдат по –доволни от нас.

Адвокат Колев, нека да припомним от кога е този закон, че археологията е държавна,  да не би да е влязъл в сила след подписването на договора?

Всички археологически артефакти винаги са и са били държавна публична собственост.

Ами как така са се заблудили инвеститорите?

Не мога да кажа. Не забравяйте, че те не са се заблудили. Те са разполагали с декларация, подписана от Община Пловдив. Този договор е изходящ от Община Пловдив.

Бихте ли коментирали още нещо по този договор – частта за инвестиции?

Не.

Вие водихте тези преговори, тежки ли бяха?

Хората поискаха почти 10 млн. Два пъти станахме и си тръгнахме от масата, защото не може да се разберем. Аз няма как да коментирам този договор.

Някои колеги журналисти питат „там има 1 млн.евро задължителни инвестиции за купувача на имота?!“ Обаче по-предното изречение казва “след получаване на строително разрешение“. Строително разрешение за този имот никога не е издавано! Тази инвестиционна програма никога не е влизала в сила и това е един от проблемите на този договор. Хората са платили една сума пари, община Пловдив съзнателно им отказва строително разрешение и правилно им отказва.

Ние искаме да съхраним този имот за града. Нямаме море, нямаме митница, нямаме граница, ние не сме столица, имаме археология. Ние сме седми най-стар град в Европа. Не може да си позволим да покрием Римския форум с бетон! Просто НЕ МОЖЕМ!

Все пак, като адвокат, как ще опишете загубата в тази сделка, голяма ли е тя за Община Пловдив като финансово изражение?

Не мога да приема думата „загуба“. В една сделка никога няма загуба. Никой не знае като профит, като прираст, като туризъм, колко ще донесе този имот на града ни добре експониран.

Аз пак питам всеки от вас, като пътуващ човек: колко от вас са били в Италия, в Рим, в офисна сграда. Нито един, но всеки е посетил Колизеума. Никой не е платил да влезе в офисна сграда. Офисната сграда няма да напълни хотелите ни, ресторантите ни, Главната улица с хора. Ще ги напълни археологията и историята. Чужденците, партньорите на града, европейците, които ще дойдат тук да видят Европейската столица на културата, ще дойдат заради археологията и историята. Това е, което има този град. Това го прави най-старият. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина