ГласовеМненияНовини

Горан Благоев: Синодът ни е знаел, че Антоний е в България

Абсурдно е посещението у нас на олоколамския митрополит Антоний да не е било съгласувано с МВнР и ресорната Дирекция по вероизповеданията към МС. Вероятно за нея са знаели и в президентството. Заместникът на руския патриарх Кирил пътува с дипломатически паспорт. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът и зам.-председател на Републиканци за България Горан Благоев.

„Четейки на сайта за отдела на външно-църковни връзки, чийто шеф е Волоколамския митрополит Антоний, неговото работно посещение в България е започнало едва във вторник. Въпросът е какво ще работи той тук?”, коментира той литургията в Руската църква в София, на която присъстваха руският посланик у нас Елеонора Митрофанова и митрополита, заместник на руския патриарх Кирил,  и която предизвика протест.

По думите на Благоев освен Митрофанова на литургията са присъствали висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия. „Това за мен означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Защото се прокрадна информация, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Има такава практика – един представител да отговаря за съседна държава. По същия начин нунцият на папата в София отговаря и за Македония. От наша гледна точка това може да ни поласкае, че руснаци и католици признават нашата близост. Проблем е, че този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, братство и сближаване, а за руските интереси”, посочи той.

Според Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. „Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчинен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрени и неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил”.

 „У нас пристига заместник на руския патриарх Кирил, едва ли не пристига половината руски патриарх, и няма как да не се знае и в президентството какво се готви. Антоний е с дипломатически паспорт. Ден преди да дойде в България той е имал литургия в руската църква в Рим. И предполагам, че той от Рим е дошъл в София”.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина