ГласовеИзпод тепетоМненияНовини

2024 от хуманитарна помощ ще се нуждаят 300 млн. души

ООН: В Източна Европа трябва да се помага на близо 17 млн. души заради руската агресия срещу Украйна

Има повече от четири конници на Апокалипсиса и ние ги виждаме в момента. Изправени сме пред един гневен свят, пред ядосани хора. Един от всеки 73 души по света е бежанец, едно от пет деца живее в зона на сражения или бяга от конфликт. Повече деца в момента са принудени да бягат заради климатичните промени, а не заради конфликти.“ – с тези драматични констатации Мартин Грифитс – ръководителят на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ, представи годишния доклад на организацията за хуманитарните кризи по света през отиващата си година и очакванията за новата. По думите му пред „Доха форум“ това за пръв път става извън централата на световната организация.

Една от целите да говори пред този глобален форум в столицата на Катар е да благодари на дарителите за дейността им през 2023 г. и да обясни какво предстои през следващата година, съобщава Дневник.

Конфликтите по света не намират разрешаване и не намалява интензивността им. „Судан тази година е голямата криза, Украйна – ако си спомняте, Сирия – ако си спомняте, Йемен, аз си я спомням. Хуманитарните кризи по света излизат извън контрол и навлизаме в 2024 г. с толкова хора, нуждаещи се от помощ, колкото е населението на третата по големина държава в света„, допълни Грифитс.

В доклада има и факти, които не са много известни по света. в Латинска Америка и Карибския район например почти 40 млн. души се нуждаят от помощ, а повече от половината (16 млн.) от тях страдат заради кризата в управляваната от репресивен популистки режим Венецуела. За сравнение, в Източна Европа трябва да се помага на близо 17 млн. души заради руската агресия срещу Украйна.

А и климатичните промени допринасят с природни бедствия.Икономическият натиск допълва тези два източника на кризи, а здравните системи по света са претоварени, не достигат ваксини, много хора страдат от липса на нормални санитарни условия, холера има в 29 държави, продължи да изрежда той. Общо 258 млн. души живеят в „хранителна несигурност или по-лошо“.

На този фон ООН за пръв път от 2010 г. и с прогноза за 300 млн. души в спешна нужда ще получи по-малко пари от предишната. „Не че донорите дават по-малко, а нуждите растат. И ни се налага да взимаме болезнени решения да съкращаваме дори хранителни програми, когато над 400 хил. души са в спешна нужда от такава помощ„, обясни Грифитс.

Това е един гневен свят – през 2024 г. от хуманитарна помощ ще се нуждаят 300 млн. души

„За пръв път от години насам искаме по-малко пари – 46 млрд. долара (срещу 47 млрд. долара за 2023 г.), защото ще се фокусираме върху по-малко хора, за да е по-ефективна помощта. И в момента знаем, че края на 2024 г. ще имаме още по-лош доклад“, допълни той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина