БългарияГероите на деня

Владиката покани кмета да обсъдят Европейската столица на културата

Общината ли привлича църквата за каузата Пловдив 2019 или е обратното?

Дядо Николай трябва да е наясно, че в един такъв гигантски културен фестивал ще има артисти, които може и да не му харесат

Навръх 24 май кметът на Община Пловдив Иван Тотев ще бъде приет в Митрополитския дом по покана на Негово високопреосвещенство. Срещата е планирана за 16 часа и ще е на кафе, похвали се градоначалникът.

Тотев, като председател на Управителния съвет и Кирил Велчев – изпълнителен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ ще обсъдят с Дядо Николай участието на Българската православната църква и в частност на Пловдивската митрополия в проекта "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

Управителният съвет на фондацията няма да присъства, въпреки отправената покана. На репортерски въпрос „защо само двама от многочленния УС на Фондацията отиват на въпросната среща“, кметът коментира, че писмото от митрополита дошло миналия вторник и останалите имали вече поети ангажименти.

По информация на Под тепето, инициатор на аудиенцията е самият Николай Пловдивски, а не представители на Пловдив 2019. В писмото на митрополита се казва, че знае за усилията на екипа и приветства девиза ЗАЕДНО. "Прочее този девзи означава да бъдат ангажирани всички," изтъква владиката. 

Отговорът на въпроса „Общината ли привлича църквата за каузата Пловдив 2019 или е обратното?“ ще стане ясен съвсем скоро. Никой не отрича ролята на църквата в исторически план за българската култура, но малцина виждат действия в съвремието, насочени към това.   

Владиката трябва да е наясно, че в един такъв гигантски културен фестивал, какъвто е ЕСК, има голяма вероятност да участват съвременни артисти, решили да поставят щекотливи въпроси свързани с религия. До голяма степен е вероятно нечии пърформанси да напомнят концерт на Мадона – дивата, която Дядо Николай анатемоса и й стовари вината за трагедията в Охридското езеро.  

По думите на кмета Тотев, предложението на митрополита за включване на църквата с нейното богато културно наследство е "доста състоятелно".

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Преосвещенството е ВИСОКО, с НИЗКИ членове не разговаря. Със Зико може, с вицегубернатори – тц, ъ-ъ, йок, нЕма начин, ний не сме тъдявашен. Кметът да внимава какви отстъпки и ИНДОКТРИНИРАНЕ ще позволи (мюфтията дебне!) на Жреца на Златния Телец, на клептократа мУтрополит-ически, че и без т’ва много му се насъбра. Умната, индж. Т

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина