БългарияГероите на деня

Те са винаги там, откъдето другите бягат

Огнените мъже и жени на България „празнуват“

33-ма огнеборци от Пловдив и областта получиха… писмени похвали за работата си

Таня Грозданова

Те носят кръста да са винаги там, откъдето другите бягат. Бихте си помислили, че точно за това професионалния им празник е на Кръстовден. Имено на 14 септември огнените мъже и жени на България „празнуват“. Глаголът е в кавички, защото едва изправили снаги след едноминутното мълчание в памет на загиналите при изпълнение на служебния им дълг техни колеги, дежурните пожарникари от Първа служба в Пловдив скочиха в специализирания автомобил и отпрашиха със сирени към Околовръстното шосе да гасят сухи треви.

Празникът в Регионалната дирекция по противопожарна безопасност и защита на населението в Пловдив на ул.”Преслав” № 33, започна с паметно слово и поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

12 служители бяха отличени с писмена похвала от директора на ГДПБЗН-МВР София главен комисар Николай Николов, а още 21 получиха такава награда от директора на пловдивската дирекция комисар Димитър Стоенчев. Сред тях бе и ст. инсп. Калоян Нанев, началник на група в III-та Районна служба, за който най-голямата награда е благодарността в очите на хората.

„Те трябва да знаят, че ние изпълняваме тази професия за да им помагаме при всякакви бедствия.“

Церемонията приключи бързо, дежурните излетяха на пожар, а свободните се включиха във  Втория турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив. Състезанието носи името на дългогодишния покоен зам.-шеф на Първа служба майор инж. Пеньо Танев, който при избирането му за Пожарникар на годината през 2002-а каза: "В нашата дейност най-важното не е да накажеш някого, че не е спазил противопожарните изисквания, а да го научиш, да му обясниш какво да направи, че да се предпази от нещастието."

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина