БългарияГероите на деня

Румен Петков в Пловдив: Вицепремиер като стражар е катастрофа на държавата и обида за българския туризъм

Отнемането на лиценза на „ЕМКО“ е удар срещу Военно-промишления комплекс у нас, смята бившият вътрешен министър

В света няма друга дестинация, където да се провеждат толкова полицейски акции в заведенията, а също и проверки на други институции, при това с камера на челото. Вицепремиер като стражар е катастрофа на държавата и обида за българския туризъм. Така членът на ИБ на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира акциите на Валери Симеонов из нощните клубове по Черноморието. Петков даде пресконференция в Пловдив по актуални политически теми. И заяви, че градът има всички предпоставки да иска тук да се проведе заседанието на Съвета на министрите на културата по време на Българското председателство на ЕС. Не разбирам защо правителството прави така, че всичко да е съсредоточено единствено в столицата. Инструмент за развитие на регионите е такива заседания да се провеждат в ключови за даден сектор градове, както правят другите европейски страни, смята Петков.

Основната тема на днешната среща с медиите бе Отнемането на лиценза на "ЕМКО". Бившият вътрешен министър обясни случващото се като удар срещу Военно-промишления комплекс /ВПК/ в България. По думите му всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари ВПК, а тази целенасочена атака може да срине и „Кинтекс“.

Ако външнотърговския лиценз на оръжейна фирма „ЕМКО“ не бъде върнат, ще спре работа и ВМЗ-Сопот, тъй като тяхното производство, както и на „Аркус“, зависи от доставките на „гориво“ – барути, които се използват за производството на снаряди и се внасят от Сърбия. Единственият им лицензиран доставчик за нашата страна е фирма „ЕМКО“, подчерта Петков.

Той изтъкна, че министърът на икономиката не знае по същество служба КОС в МВР с какви мотиви е поискала отнемането на лиценза на оръжейната фирма в Трявна. Той цитира негови думи, че „на склад се държат барут и други неща“. Министърът даже не е проявил интерес, че несериозните обвинения към фирмата в Трявна са отстранени. Според него работещите са излезли да защитят хляба си, защото са убедени, че предприятията им отговарят на всички изисквания.

Фирма „ЕМКО“ работи по много голям международен договор и изпълнението му зависи от плащанията на чуждестранния партньор – произведената продукция се изнася веднага след превеждане на средствата, посочи Петков.

Според него вината за това положение е на премиера Бойко Борисов. Ако иска да докаже, че няма нищо общо с безумията на вътрешния и икономическия си министър, да ги уволни веднага, категоричен бе Петков.

Необяснимо е и мълчанието на парламентарно представените политически сили и още това се случва във време на парламентарна ваканция и когато главният прокурор и институциите са в отпускарски период.

Всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари ВПК – преди две години беше подходено по същия начин с отнемането на лиценза на "Дунарит", сега се подхожда по-още по брутален начин, каза Петков.

Той посочи, че на заседание на Междуведомствения съвет по отбранителната промишленост на 25 юли е обсъждано отнемането на лиценза на "ЕМКО" и "Дунарит". След седмица на друго заседание, на което не са присъствали министърът на отбраната Красимир Каракачанов и секретарят на междуведомствения съвет ген. Аню Ангелов, в Министерството на икономиката е легализирано решението за отнемането на лицензите за външна търговия на "ЕМКО" и за вътрешна търговия, производство и транспорт на "ЕМКО" и на "Дунарит". След остра реакция от страна на ПП АБВ вътрешните лицензи са върнати, каза Румен Петков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина