БългарияГероите на деня

Проф. Костянев за титлата му от БАН: Грешката е техническа и е в Българската академия на науките

Като комплексни качества не само отговарям, а надхвърлям изискванията, смята ректорът на МУ след скандала с нарушените процедури
 

Твърди, че Научният съвет на университета е легитимен орган, който може да го номинира

Казусът с титлата член-кореспондент на БАН е грешка, техническа грешка в Българската академия на науките. Така ректорът на Медицинския университет проф. Стефан Костянев отговори на писанията на Под тепето, които взривиха академичната общност преди повече от месец. А именно- начинът, по който професорът бе номиниран и в последствие титулуван с това „член-кореспондент”, което осигурява и престиж, но и пожизнен доход, гарантиран от данъкоплатеца. Той коментира темата за прескочените и опорочени процедури навръх 70-годишнината на университета. Костянев потвърди написаното от нас, че не e номиниран от Факултетния съвет на Медицинския факултет на МУ – Пловдив, както бяха посочили от Българската академия на науките. Има решение на нашия Научен съвет, заяви той. Тогава направихме справка с нашите юристи, които ни казаха, че този съвет е легитимен, тъй като той е и научен, и учебен институт. Иначе никакъв проблем нямаше да се събере и Факултетният съвет, посочи ректорът. Във Факултетния съвет в края на краищата съм вече три мандата, каза в допълнение. 
Проф. Костянев посочи, също така, че имал предложения да бъде номиниран от още 3-ри специализирани съвета, както и от академиците в БАН, тъй като продължавал да бъде член на специализирани съвети в академията. Става въпрос за дреболийка, обясни той, както и че се е получил някакъв развален телефон по пътя. Все пак член кореспондент от пловдивския медицински университет се случва за твори път в неговата история. Толкова години съм посветил на науката. Като комплексни качества не само отговарям, а надхвърлям изискванията. Имам над 800 цитирания, участвам в десетки научно-изследователски проекти и така нататък, допълни проф. Костянев.
Под тепето ще допълни, че отдавна очаквахме този разговор. 
И сега, след като проф. Костянев реши да представи своя коментар на събитията, оставяме на вас да прецените значението на тази "дреболия". Защото, според запознати, в МУ – Пловдив няма Научен съвет, тъй като МУ – Пловдив е висше училище, а не научен институт. В МУ – Пловдив е създаден само консултативен орган с наименование Съвет по наука, създаден от самия проф. Костянев. Според хора от академичните среди този "Съвет по наука" се състои от много малък брой членове и неговата дейност не е регламентирана от българския закон, както са медицинските факултети във висшите училища и научните съвети в научните институти. 
Тъй като до момента не получаваме елементарно съдействие от БАН за установяване на обективната истина, ние ще продължим да следим развитието на казуса, като ще Ви информираме за всеки нов отговор или документи от отговорните институции. 
 
Очаквайте малко по-късно как университетът и ректорът са получили други имиджови и в същото време много ценни титли от организация, наречена "Европейска бизнес асамблея"!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

54 коментари

  1. …симулационен център; проведените научни и образователни конференции с чуждестранно участие; спечелените и успешно реализирани проекти, установеното трайно сътрудничество с международни партньори, цялостната статегия за промяна в академичното развитие на МУ-Пловдив… И още много, много други неща…

  2. Който е сляп и не иска да вижда, гледа само „посадените цветчета и залепените плочки” вместо построените спортни площадки и игрища, ремонтираните общежития, обновените библиотеки, изградените технологични центрове с модерна апаратура, закупените модерни апарати, проектите за нов вход с кариерен и информационен център…

  3. Горкичкото треторазредно сайтче с платените си неверни публикации!
    Драги писачи, не очаквайте в сайтчето с платени драскачи да започнете медийна война с многото хора,подкрепящи проф Костянев и екипа му. Сигурно ще бъдете разочаровани, че няма кой да обръща внимание на лъжливите ви обвинения. Който има очи да гледа, вече е видял достигнатото за целия мандат на ръководството.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина