БългарияГероите на деня

Пловдивчанката Виктория Данчева спасява кончета в собствената си конна база

Работи с най-добрите ветеринари в България

Жребецът Еталон е освен състезателен кон и каскадьор в кино продукции

Заедно с Аграрния университет се борят да издействат постоянен адрес на базата

Паулина Гегова

Днес е Тодоров ден познат още като Конски Великден. Той се отбелязва с почитане на коня и надбягвания. По случай празника, решихме да ви запознаем с Виктория Данчева, нейната конна база и историята, стояща зад нея. Защо да ходим до Житница или Войводиново, след като имаме собствена конна база точно на границата на Пловдив?

Конна база Victory Equestrian се намира на Асеновградско шосе, точно зад ГУСВ и макар че градският транспорт до там е слаб, мястото се намира лесно. Виктория взима базата през септември месец миналата година, а историята, свързана с желанието й е повече от интересна.

Всичко почва когато Вики вече няма възможност да ходи толкова често в Житница да язди, затова започва да посещава базата при бившите собственици. Осиновила си е кон с проблеми в краката и почнала да го раздвижва, като плащала по 350 лв. наем месечно за пансион, плюс отделни разходи за ковачи, храна и ветеринари.

Самата земя е на Аграрния университет, а хората са били на концесия и Виктория разбира, че договорът им изтича. Решава да кандидатства на търга от ВСИ-то.

След като го спечелила, Виктория оправила манежа, който възлиза на 2,5 декара, защото бил разровен и слага нова ограда. Има период, в който движи всичко самостоятелно. Това е труден момент за нея, защото се финансира сама и с помощта на майка си, но въпреки това е амбицирана да осъществи проекта до две години. В момента базата не изглежда много привлекателно, но нейната визия включва по-голяма конюшня, която ще облече със сайдинг, вторият етаж ще се превърне в остъклена приемна, от където придружителите ще могат да наблюдават уроците, ще оборудва зала за лекции, включващи преподаватели от университета, ще има затревена площ – падоци, където конете да тичат на свобода, а до нея кафене за посетителите, 25 бокса за коне и вътрешни бани. Освен всичко останало се опитват да издействат и адрес на зоната.

Работи с двама от най-добрите ветеринари в бранша – Гергана Найденова и Дойчин Людов, който освен в България работи и в чужбина.

За сега в базата има общо 7 коня – 3 нейни и 4 на пансион, като едно от тях е сладко, бяло пони. Всеки кон е различна порода, някои са възрастни, други млади и игриви. Първият й жребец е Хазарт, който идва от Арбанаси. Граматика е учебната кобила за начинаещи, която Вики взела от хора, които вече нямали място за нея. Макар че, според Виктория, те са много мили, се страхували да не се стигне до там да я дадат в кланица, затова й я подарили без да искат нищо насреща.

Другата кобила е Индра – стройна, красива и гарваново черна. Красотата й я превръща в кон за фотосесии.

Един от най-интересните представители е Еталон, който е състезателен кон, шампион при аматьорите по скокове за 2015г., но освен това е бил каскадьор към киноцентър Бояна. Един ден е избягал от снимачната площадка и стигнал около центъра на София, където го блъска трамвай. Претърпява операция, после още една в Германия, след което се озовава при Виктория.

При нас могат да тренират спортисти, които искат да превърнат язденето в професия, но цялостната ми идея е базата да е с по-развлекателен характер. Да е място за отдих в града и все пак да се чувстваш така все едно си извън него, обяснява Вики.

При нея ходят и деца с двигателни проблеми или аутизъм, на които разходките с кон се отразяват много добре, а за в бъдеще ще се наеме и специализиран професионалист точно за деца с проблеми.

Много е хубаво когато децата идват да яздят. Конете ги учат не само на дисциплина, но и на уважение към животните, казва още младата пловдивчанка.

Пожелаваме успех на Виктория и нека превърне този къс земя в един истински оазис за животни, където ще се отнасят с тях подобаващо и с любов.

Страница на конната база във facebook: https://www.facebook.com/victory.equestrian.plovdiv/

Още снимки на базата и кончетата може да видите на КАПАНА.БГ 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина