БългарияГероите на деня

Комисията за стадион „Пловдив“: Да се проведе градско обсъждане

Искат до 3 месеца общината да изготви техническо обследване и задание

Временната комисия в ОбС възлага на община Пловдив в срок от два месеца да бъде извършено техническо обследване на стадион „Пловдив“  и да бъде изготвено техническо задание за проектиране. В рамките на един месец кметът Иван Тотев трябва да проведе и обществено обсъждане. Това стана ясно днес на заседание на комисията в ОбС, в която участие взеха Слави Георгиев – вносител на предложението Общинският съвет да поиска от правителството целева субсидия от 20 млн .лв. за довършването на стадион Пловдив, и техническият проектант на стадиона арх. Валентин Маринов. На заседанието присъства и народният представител от Патриотичния фронт и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов, който в среща с премиера преди пет месеца договори целевото субсидиране на довършването на стадиона.

Арх. Валентин Маринов представи план-сметка, която припокрива сумата от 20 млн. лв. В сметката фигурират всички нужни за изпълнение неща, плюс препоръките на експертизата от 2011 г. на точна стойност 19 997 000 лв.

„Когато не искаш нещо да стане, търсиш начини да не стане. Всички тези неща, които сега комисията реши, в продължение на месеци бяха предлагани от арх. Маринов. Нищо не се направи, за да вземем 20-те милиона от държавата, обещани от премиера за довършване на стадиона“, заяви Славчо Атанасов.

„Искат да се прави обследване-експертиза, при положение, че по мое време беше направено – експертиза в размер на 417 страници, изготвена от авторитети и специалисти в УАСГ.  Извадиха нелеп аргумент, че малко хора ходели на футболни мачове – за какво ни бил такъв голям стадион. Друг аргумент – нямало достатъчно паркоместа,. Абсурдно е, защото няма стадион в България, който да има по-добри условия за паркиране от този. Вземете стадионите на „Левски“ или „Ботев“ и „Локомотив“, „Спартак“ и „Марица“ също. Вадят и друг нелеп  аргумент, че като се довършел стадионът, той щял да бъде в голяма тежест на общината като издръжка. Като построихме Колодрума, той няма ли да е на издръжка на общината?  С една дума, решили са тези 20 млн. лв. Пловдив да не ги види в този мандат. Г-н Тотев обаче трябва да каже защо. Премиерът Борисов категорично потвърди, че ще отпусне парите, при положение, че има решение на Общинския съвет“, заяви Славчо Атанасов.

„Аз съм доволен, тъй като още преди месеци предложих да се направи същото и моята оферта беше към кмета Тотев, зам.-кмета Кацарски и председателя на ОбС Илко Николов. Дори споделих, че съм готов да направя това, което днес комисията поиска, на цена с пъти по-малка от цената, възложена на португалската проектантска група за техническо задание за площад „Централен“, заяви след срещата и техническият проектант на стадиона арх. Валентин Маринов. По думите му обаче това, което се случва е жонглиране с топката на място. „Тези неща  трябваше да се направят веднага след най-важната експертиза – конструктивната експертиза, направена в мандата на Славчо Атанасов, когато се появиха предложения за събаряне на стадиона, защото бил обществено опасен. Тогавашната експертиза доказа, че стадионът е в отлично състояние и единственото от което се нуждае е завършване. Тогава, на базата на тази експертиза, трябваше да бъде направено техническо задание“, каза арх. Маринов и подчерта: „Пак повтарям, че този стадион може да стане дори от категория А на ФИФА и УЕФА и на него да се играе и финал на Шампионска лига. Жалкото е, че сега чувам в Комисията тепърва да се разисква дали да се прави такъв стадион, защото на Пловдив му трябвал стадион за 3-4 хиляди души, колкото били зрителите на мачовете на „Ботев“ и „Локомотив“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Просташкото отношение и поведение на Маминия е в унисон с просташките изяви на патроните му Б.Б. и Веждичката. То не бяха шлифери,псувни,неграмотност…Потрес! Стани,стани,юнак балкански,от сън дълбок се събуди!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина