БългарияГероите на деня

Кметът: С решението за панаира отговаряме на обществените очаквания

Дали има или няма икономическа логика, няма значение, ако хората не го желаят, каза кметът след днешното гласуване

Това е правилното политическо решение, взето на национално ниво от национално-отговорна партия, заяви той

Сравнете коментарите на градоначалника днес и от преди две седмици

Партия ГЕРБ има своите органи, които взимат решения, които са правилни за провеждане на голямата национална политика на ГЕРБ. В случая решението за панаира, което се взе на Изпълнителната комисия, кореспондира с очакванията на Пловдив. И точно това трябваше да се случи. Това е правилното политическо решение, взето на национално ниво от национално-отговорна партия. По никакъв начин ние не можем да носим срама и горчивината за нещо, което се е случило през 2006г. и към което отношение имат лидери и представители на други партии, част от тях представени и в ОбС Пловдив.

Така кметът Иван Тотев коментира пред медиите тоталния обрат в казуса с държавните акции от пловдивския панаир. Той настъпи след вчерашното нареждане на Бойко Борисов сделката за изложението да бъде спряна. А общинските съветници на ГЕРБ като един последваха повелята на лидера, въпреки че точно преди две седмици гласуваха тъкмо обратното- да приемат дарението на малко над 20 процента държавни акции от панаира. С мотива там да се строи Дом на пловдивската опера- идея, промотирана лично от бившия министър на културата на ГЕРБ Вежди Рашидов и изненадала членовете на Инициативен комитет Дом на пловдивската опера, който кметът Иван Тотев спомена днес поне десет пъти. Ето какво каза по темата преди две седмици той:  „Имаме изявено волеизявление на Международен панаир Пловдив за Дом на пловдивската опера там. Иван Соколов беше също на срещата като изпълнителен директор, който можеше да говори от името на дружеството. Те биха били склонни да влезнат в такова партньорство с държавата. Ние имаме заявено желание за партньорство в тази насока, от там нататък има много условности. Инициативният комитет хем искат, хем не искат да си признаят, но това място реално беше определено от тях. Говорихме и с Нина Найденова, която категорично подкрепя мястото”.

Днес Тотев каза така: „Когато комитетът за Дом на пловдивската Опера казва, че панаирът е добро решение, ситуацията е една. Но вчера комитета предложи друго място, и когато  хората имат други очаквания, ситуацията се променя. Политиката на местно ниво следва обществените настроения”.

 

Ето какво заяви още градоначалникът след днешното гласуване в местния парламент: „Мотивите  са много ясни. Решенията, които взимат общинските съвети, трябва да кореспондират освен с чисто математическата логика, а и с отношението на гражданите. В случая имаме ситуация, в която пловдивчани не приемат този тип решение към настоящия момент и това се вижда в последните седмици. Включително вчера имаше пресконференция на Инициативния комитет за изграждане на пловдивска опера с посочване на нова локация. Което означава, че имаме една променена обстановка. И когато говорим за решения, които са пряко касаещи хората, те са много важни. Вторият момент вече е обвързването на ГЕРБ с този казус. Това е много неприятно за нас. Нашето политическо решение е такова, каквото да покаже, че ГЕРБ не просто няма отношение към тази тема Пловдивски панаир, която се разиграва от 2006г.- голяма част от тези съветници, които виждате в залата, са участвала тогава с техните партии в това. Не може ние да носим общественото недоволство за това, което се е случило тогава и това, което се е случило през тези десет години. ГЕРБ е партията, която  се опитваше да защити обществения интерес с панаира, и в един момент този казус да бъде преписван на ГЕРБ- това не можем да го позволим. Ако има някакви проблеми с пловдивския панаир и някаква горчивина е останала у хората от тях, то тази горчивина е още от времето преди партия ГЕРБ да бъде създадена. Това трябва да стане ясно. С това решение отговаряме на обществените очаквания. Обществените решения са много важни, те нямат математическо изражение, а емоционално изражение. И когато общинският съвет взима едно решение, то трябва да бъде правилно и в математическо изражение, но и в емоционално. Пловдивският панаир е на пловдивчани, той ще остане много след нас. Това е едно дружество, което трябва да се развива и дава своята добавена стойност в града. Но когато пловдивчани смятат, че това дружество не трябва да бъде обвързано с община Пловдив към настоящия момент, ние трябва да се съобразим с тези очаквания. Политиците трябва да отговарят на обществените очаквания. А те към настоящия момент са такива. Дали има или няма икономическа логика, няма значение, ако хората не го желаят”.

А така звучеше след гласуването „За” приемането на държавните акции преди две седмици: „Дебатът днес се различаваше много от останалите със своята емоционалност. В случая няма много рационални аргументи в тази точка, тъй като нещата са много ясни – Община Пловдив влиза в договорни отношения с държавата в лицето на министъра на икономиката. От там нататък не разискваме никакви отношения между Общината и Международен панаир Пловдив. Ние ще бъдем бъдещи партньори и много ясно днес в моето изказване и в предходни изказвания се маркираха нюансите на това бъдещо партньорство. В случая страховете, които бяха повдигнати, а именно дали Община Пловдив ще загуби нещо – не, напротив, тя ще получи дялове. Това е дружество, което е регистрирано по търговския закон, то носи отговорност със своя капитал, който е в пъти повече, отколкото са кредитите. Говорим за капитал за стотици милиона левове и кредити, които са 50 милиона лева, така че няма никаква опасност за самото дружество, което е добре за Пловдив. Работещ Панаир освен имиджов ефект, дава на града и добавена стойност”.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. След като политиката на партията следва обществените нагласи и според тях търси място за опера се опасявам, че рано или късно ще се стигне до Столипиново,особено ако обществените нагласи се проучват от Титюков.Д-р Данка като виден адвокат така и не отговори защо Панаира е опасен и как ние ще връщаме кредити на търговско дружество.Отговорът ще е близък до спешно чистене на имидж след изборите и пришиването и към ветрилото,чието и да е то.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина