БългарияГероите на деня

Боил Банов награди със „Златен грифон“ петима археолози

Доц. д-р Людмил Вагалински получи нагрдата и грамота за цялостен принос в археологическата наука 

На официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в гр. Пловдив министър Боил Банов, в присъствието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева, връчи престижните годишни награди „Златен грифон“, които се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука.

Министър Банов поздрави участниците и гостите на събитието, както и отличените. „В процеса на работа обикнах Вас, обикнах и това, което правите. За мен е голяма чест да бъда тук сред Вас, присъствието на голяма част от екипа ми тук е знак, че в наше лице ще имате сериозни защитници на всичко, което правите. Знаете, че тази година се увеличиха парите за теренни проучвания, за консервация и реставрация. И аз, както и екипът ми, ще направим всичко възможно тези пари да се увеличават, защото това, което правите Вие, е изключително ценно за развитието нашата държава, за съхранението на нашия дух. Пожелавам успех на LVІ Национална археологическа конференция!”

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева също се обърна към гостите на официалната церемония с думите: „Аз вярвам в това, че ако човек не пази наследството и корените си, той няма и бъдеще. Министърът Ви каза каква ще бъде нашата политика, в наше лице имате съмишленици, които милеят за това наследството ни да бъде разкрито, показано на света, за да бъде един добър урок, добро самочувствие за децата ни утре.” Зам.-министър Гешева призова местните власти също да бъдат партньори в този процес. По думите й община Пловдив е един от добрите примери за това как местните власти също допринасят със средства за археологически разкопки, както и за опазване на наследството. 

Ето и наградените:

I. СЪС „ЗЛАТЕН ГРИФОН” – изображение на грифон с огърлие и грамота, за цялостен принос в археологическата наука:

1.   доц. д-р Людмил Вагалински
със следните мотиви: доц. д-р Людмил Вагалински е един от най-известните български археолози с много теренна практика и съществени приноси за областта, в която работи. Освен със собствените си научни изследвания допринася и за развитието и популяризирането на българската археологическа наука със създаването и развитието на научното списание за археология „Archaeologia Bulgarica “.

I. СЪС „ЗЛАТЕН ГРИФОН” – изображение на грифон – плакет и грамота за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г.:

1. доц. д-р Андрей Аладжов 
със следните мотиви:
Благодарение на проучванията на доц. д-р Андрей Аладжов през 2016 г. окончателно се изясни стратиграфията и хронологията на крепостта Агатапол – един от най-изестните археологически обекти в страната;

2. Александър Чохаджиев
със следните мотиви:
За значимите резултатите от осъществените от него проучвания на селищна могила при с. Петко Каравелово.

3. доц. д-р Константи Кисьов
със следните мотиви:
За резултатите от проведените теренни археологически проучвания в пловдивския район, за полаганите от него усилия за опазването на културно наследство в Пловдивско, Карловско, Хисарско и Родопите и за принос в проучването на тракийската култура;

4. проф. д-р Валентин Плетньов:
със следните мотиви:
За резултатите от проучванията през 2016 г. на средновековна крепост „Кастрици“ в резиденция „Евксиноград“ и разкриването на единствената до момента голяма средновековна страноприемница

С грамота:

1. доц. д-р Мария Рехо – за значимия й принос в популяризирането на археологическата наука и развитие на музейното дело;
2. Атанас Каменаров – за приноса му в документирането на многобройни археологически обекти, проучвани на територията на цялата страна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина