Изпод тепетоМнения

Почти готова е първата пешеходна улица в Капана

Архитекти, артисти и студенти се събраха, за да се запознаят с историята и ценностите на квартала

Така ще изглежда пешеходната зона в КапанаПолуготова е първата пешеходна улица в Капана. Зоната между Халите и No sense дава ясна представа как ще изглеждат павираните алеи забранени за автомобили. Тротоарите са изравнени с основната настилка и разделени елегантно със стари гранитни бордюри, а решението изглежда страхотно. Завчера започна работата и по втората улица от разграфените общо шест в първия етап от превръщането на квартала в пешеходен- тази на Найлона.

Стартира работата в района около НайлонаКултурен ураган се предвижда в близките месеци за Капана, а хората, които го предизвикват се надяват това да е само началото. Преди големия арт купон, обединяващ хора от Пловдив, София и други градове, същият екип от артисти дискутираха стратегия на действие и проучване на стария квартал. Вчера и днес се събраха, за да се запознаят с историята и ценностите в архитектурния резерват. Идеята е не да се създаде бум от фестивали, а преосмисляне на градската среда, казва експертът по програми и проекти към фондация Пловдив 2019 Стефка Цанева.Стъпките към Капана да бъдат внимателно подбрани и трайни с цел съживяване на квартала.

Едно + Together = Зедност. Такова уравнение се роди след вчерашната среща в Найлона на изкуствоведите, куратори, арт мениджъри, студенти от УНСС, ПУ, ВИАС, техните преподаватели, артисти. А то включва платформата "Едно" заедно с мотото на Пловдив в кандидатурата за европейска столица Together. Именно Едно ще е културният оператор, който ще се концентрира в Капана и с трите си фестивала тази година.

Това, което ще се случи няма да е окончателен вариант за визията на Капана. Младежите искат да инжектират свежест на мястото, за да започне да пулсира и да привлича все повече хора. Трябва да има олекотен режим на ползване на помещенията в квартала, предложиха някои. Да се покаже примерно как би изглеждал Капана в активни дни и особено нощи, вмъкнаха други. Сериозно се обсъжда идеята за намесата на общината в привличането на занаятчии, творци, културни оператори и млади предприемачи в зоната, идеята за която е да се превърне в първия арт квартал в България.Студентите от София имаха много въпроси към пловдивските архитекти Топалова и Богданов. Има ли критерий, по който са определили Капана като проблемен, не трябва ли да се внимава повече със занаятчийските места, които ще се създадат, за да не се променят традициите, общината до каква степен помага на събитията, колко души живеят в невероятните къщи и колко от тях са под наем.

Според архитект Богданов трябва да се търсят реални проблеми, където могат да бъдат заложени мини. Много хора са се намесвали в живота на Капана още от 1933 година, казва той  като един от тях. Обичащите града си все още не са преживяли обемните грешки в Капана – Централни хали, сградата на РДВР и този „прекрасен“ сандък ей тука, посочи терена пред Найлона архитектът, с което разсмя всички в залата. Да промените това е като да направите операция на сливиците, но не през устата, а през… с което тотално разбуди младежите за амбиция и промени. Сега няма автентични занаятчийски местенца, има сувенири куче-касичка и зайче-касичка, каза още архитект Богданов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Паветата са чудесни, наредбата им е прекрасна! Сега да пренаредят всички улици, които са вдлъбнати и набабунени заради безконтролното ровене от всеки идиот с кирка. ..А не да асфалтират!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина