Изпод тепетоМнения

Легенда за пловдивските градските писоари

Първите обществени тоалетни се появили в Римската империя

Те са на улица Железарска от десетки години, по-старите пловдивчани разказват мит за създаването им, който поразително прилича на парижкия случай

Репортер на Под тепето „надникна“ зад врата на градската тоалетна в Капана дни преди да отиде в историята в този си вид. Както ви съобщихме по-рано, очаква се до няколко седмици писоарите в Капана да отидат в историята.

Жената която ги обслужва остава учудена от повода за посещението ни и казва, че не знае за никакво събаряне. Усмихната служителка на ОП „Чистота“ пуска касови бонове на тези, които дължат такса от 0.50 стотинки за ползване на услугата.

Около нея е пълно с тоалетна хартия, салфетки, препарати, кофи и парцали. Тя периодично мие и зарежда кабинките. Докато чакаме ред, от едната кабинка се провиква жена: „Може ли да ми подадете хартия, че свърши!“.  

Същата дама вече дочула разговора ни пита кой ще зарежда хартия и сапун в новите тоалетни ако се случи същото, което ми се случи току що, недоумява тя.   

Разбирайки, че на това място ще монтират съвременна WC, която ще се поддържа автоматично, а посетителите ще влизат, след като пуснат в апарата входната такса, по-възрастните клиенти автоматично заявяват, че им отнемат правото като пенсионери да ходят безплатно в градските тоалетни. „Значи ни режа безплатното пикаене, ами проблемите с простата?!“ – отсича беловлас пловдивчанин и цъка с език.   

В рамките на 15-тина минути от двете страни-мъжката и женската, се изреждат общо 6 клиента. Всеки е развълнуван от темата и споделя опит. Млад мъж разказва, че веднъж се опитал да ползва химическа тоалетна в града, но от вътре освен гнусната гледка го нападнали рояци мухи. Приятелят му го контрира с репликата, че на запад отдавна има такива тоалетни, но обстановката вътре не е като в тази, която той се е опитал да ползва в Пловдив и добавя, че е въпрос на възпитание как ще оставиш след себе си.

Към разговора се присъединява възрастна жена, която твърди че живее на горната улица – Абаджийска. Тя разказва легенда, че навремето някой си мъж спечелил от лотарията и решил да дари пари на общината, за да издигне градска тоалетна в центъра. Искал да му пикаят на късмета, та да не го хващат уроки, пояснява тя и добавя, че легендата била от 80-90 години.

Според други обаче, това е френски виц или легенда за появата на първите обществени писоари в Париж. Друга легенда разказва, че по време на соца боядисвали стените им всяка седмица, за да заличат политическите вицове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина