Изпод тепетоМнения

Каназирева: Славчо и Тотев са изхарчили 1 млрд. 796 млн. лв. за 8 години. Какво получи Пловдив?

Аз няма да ръкопляскам на някой, който харчи моите пари

Ако погледнем претендентите – всички стари управляващи на Пловдив в нови роли. Ние в този театър няма да играем. Готови сме и за управление, и за опозиция. Но ще останем твърдо на своите позиции

Кандидатът за градоначалник от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева седна на предизборната маса в редакцията на Под тепето за искрен разговор с нашия екип. Същото в следващите няколко дни ще направят и някои от другите основни претенденти за градоначалник.

Нашият екип пред вас сме хора на различни възрасти, с различни схващания, вероятно и различни убеждения. Как ще убедите една такава малка представителна извадка от пловдивчани като нас да гласуват за Вас?

Единственото нещо, на което аз залагам и винаги съм залагала е знание, експертност, без празни политически приказки; конкретна и ясна позиция; работещи решения без гръмки и помпозни обещания. Ако трябва да говоря за младите хора, които за жалост са напуснали Пловдив– ако кажа, че ще ги върна, означава да излъжа. Това ще стане много трудно, но смятам, че имаме реалните възможности като град с потенциал поне да задържим тези, които са останали тук. Поставям 5 неща, чрез които това да се случи.

На първо място: честни и открити конкурси. И го казвам най-отговорно, като млад човек, който е стартирал кариерата си без връзки, и знам какво е да ходиш от конкурс на конкурс, едва ли не да се молиш и да търсиш връзки с образованието си, със знанията си и някой, макар и много по- незнаещ, но партийно приближен, да ти заеме мястото. Не е честно и ще сложа край на това. Моят екип от „Съюз за Пловдив“ го знае. Нито веднъж до този момент не съм обещавала на който и да е пост и няма да го направя. Ако го направя, просто приличаме на всички останали. Така че за мен общината, всичките нейни институции, това са хиляди хора, които са ангажирани там, е време да даде път на младите хора, чрез разработване на стажантски програми. Те да стартират работа чрез открити и честни конкурси.

На второ място: привличане на инвестиции. Знам, че това вече е изтъркано, но за мен проблемът в привличането на инвестиции е неумението да се общува с бизнеса и инвеститорите. На тях все още се гледа като на хора, които единствено трябва да плащат данъци, да плащат такси, да бъдат рекетирани с данъчни ревизии, да дават пари за предизборни кампании на управляващи партии. Липсва каквото и да е уважение към работещите хора. Все още съществува архаичното разбиране, че хората, които искат да инвестират в града си, трябва да търсят връзки с общината, а не общината да ги моли да похарчат парите си в нашия град и то при положение, че имаме целия този потенциал като близост до столица, като летище, т.е. като стратегическо географско разположение на града ни. Няма да пропусна да спомена и силно партийната администрация, която управлява. Липсва експертен потенциал в общината. Експертите на града ни се приемат като досадници, а не участват в процеса на взимане на решения. Задължително ликвидиране на критичните спънки на общинско ниво, които също допринасят за тежките, бавни и тромави процедури на работа с институциите. В случая говоря и като юрист, и като човек, който работи. За жалост, много от хората, които в годините ни управляват, не знаят как 5 лева сами да изкарат и как трябва да се борят, за да си платят в края на месеца осигуровките, заплатите, тока… Не са се сблъсквали с това. Те харчат готови пари, нашите пари. Така е лесно. И теглят заеми на наш гръб, които ние и децата ни ще връщаме.

Трето: задължителна дългосрочно предвидима данъчна политика. Без изненади в размерите на данъците и реално определени данъци и такси. В общината и то не само в Пловдив, налозите се използват за жив рекет. Надписват се разходи, които всъщност общината не извършва и хората не получават като услуги, но те ги калкулират, т.е. не се изчисляват реално разход – услуга, а гледат тавана и ги разпределят на глава от населението. Това първо е незаконосъобразен начин и второ, нечестен начин на формулиране на даден налог, жив рекет към хора и към фирми. Това се случва не само в този мандат. Това е овехтелият и  опорочен модел на управление.

Четвърто: жилищна политика, която да не облагодетелства партийно близките кадри. Вижте какво става – печели някой и всички партийни кадри получават работа и веднага се сдобиват с апартаменти. В наредбата съществуват редица предимства за властимащите. Не само за общинските съветници и не е само за този мандат. За мен трябва жилищната политика да бъде насочена към младите хора, т.е. те да имат сигурността, че ще имат един гаранционен срок, например от 3 или 4 години, в които могат да вземат апартамент на преференциален наем, докато си стъпят на краката, започнат работа и т.н. Това е перспектива за начина, по който ще се сдобият с апартамент. Това е следващата ми стъпка за младите хора.

Важно е градът ни да бъде приятелски град. Всеки, който заминава навън, първото нещо, което казва за „новия си дом“ е, че градът е приятелски настроен към него. Това какво означава – добър и чист градски транспорт, чиста и зелена градска среда, места за отдих и спокойствие да отглеждаш децата си. Това означава не да се молиш да запишеш детето си на детска ясла или градина, пак да търсиш връзки, т.е. да имаш деца не може да е повод за тежест на семейния бюджет. Това е абсурдно.

Парите за изпълнение на всички важни условия на младите хора съществуват. Просто не достигат до хората. 37 млн. лв. от нашите пари всяка година се дават за чистота и озеленяване. Това са 148 млн. лв. за 4 години. Къде потъват? В партийни каси. Знаем, че почистващите фирми са един от най-големите донори на партийни каси. Докато не сложим край на тази порочна практика, ще се молим за пейка, за кошче за смет, за малко повече зеленина и чистота, което срам. Абсурдно е.

Това е моята визия и смятам, че е нормална. В нея няма нищо гръмко, няма нищо грандоманско, това са елементарните условия, които реално можем да създадем и да дадем на младите хора.

Какво е според теб качеството на живот в момента в града и дали се промени в позитивна посока през последните 4 години, защото някои хора казват: „Да, градът се промени“?

Вижте, Пловдив не е само главната, не е два булеварда с рози. Съжалявам, но Пловдив е 6 района, някои от които са много по-големи от повечето български градове. Една Тракия е по-голяма от областен град като Благоевград. Така че в тези райони, в тези градове на Пловдив, животът трябва да е със същото качество, какъвто е на главната, която е еди колко си метра дълга.

Прекрасно, че имаме фонтан, много е хубаво, но добрата новина свършва до тук. Първо: за мен в Цар Симеоновата градина, като паметник на парковото изкуство, трябваше да запазим автентичния вид на езерото, защото фонтан навсякъде в Пловдив можем да направим, а не да го засипем с бетон и светлини. Но явно някой е ходил до Дубай и си е харесал така фонтаните. Второ: всяка придобивка, на която ние трябва само да ръкопляскаме, без да задаваме въпроси, пловдивчани я плащаме на тройна и четворна цена. Така никога няма да отлепим, никога няма да направим крачка напред ако няма пълна ревизия на цените за бетон, асфалт и тротоари. Ще си асфалтираме едни и същи улици всяка година.

Това не е качество на живот. Аз няма да ръкопляскам на някой, който харчи моите пари. Ако той ги изкара от джоба си и ги е инвестирал в града или със своя потенциал и професионализъм е докарал повече пари в града ни, да, ще ръкопляскам и ще съм първата, която ще го поздрави. Но няма да поздравя никой, който е изхарчил моите, вашите пари.

Нека да погледнем бюджета, защото много се спекулира, че ако кметът е от същата управляваща партия както правителството, градът ни ще има пари, ако ли не – няма. Направих си труда и направих сметка в мандата на Славчо и в мандата на Тотев, колко пари за изхарчили техните управления. Като сложим чертата, управлението на Славчо е изхарчило 898 млн. лв., а управлението на Тотев – 897 млн. 700 хил. лв. Двамата общо са изхарчили 1 млрд. 796 млн. лв. за 8 години. Какво получи Пловдив за тези близо 2 млрд. лв.?

Хайде стига вече сме занижавали критериите си. Ние все пак сме пловдивчани. Не можем да останем част от този партиен, овехтял модел. Нека да говорим в цифри.

Как се пробива партиен модел в един град като Пловдив, каквото вие несъмнено направихте в последните години?

Да, няма друг град, в който има такъв пробив. Това, на което заложих, и това, което всъщност смятам, че е различното, е че сме последователни, че не правим компромиси, че не сме никога крачка назад в своите позиции от 8 години. Това не е малък срок на изпитание. Без договорки, без коалиции. Аз нямам никакво притеснение всеки един пловдичанин да го гледам в очите и знам, че нито веднъж аз и моята група не сме гласували решение срещу интересите на града. А през тези години, всяка година внасям решенията, които Пловдив иска и които пловдивчани гласуват. Жалкото е, че някои хора, слагайки си костюма и впускайки се в битката за кмет, си приписват чуждия труд и решиха да манипулират с лозунги. Но смятам, че пловдивчани правят разлика.

Ако погледнем претендентите – всички стари управляващи на Пловдив в нови роли. Това е. Ние в този театър няма да играем. Готови сме и за управление, и за опозиция. Но ще останем твърдо на своите позиции.

Кои са твоите избиратели като аудитория? Кои пловдивчани се идентифицират с теб?

Пловдив. Аз искам подкрепата на пловдивчани, за да работя за Пловдив. Не искам да ги деля. Наистина не правя договорки, не се уговарям за втори тур. Не разпределям длъжности, не обещавам, не искам длъжности, не ходя в гетата, не купуваме гласове.

Как тогава достигате до тях след като не правите нито едно от тези неща?

Ние с хиляди пловдивчани сме се видели. Това, че не се снимаме и не ги пускаме към медиите – не смятам, че това е правилната политика да се снимам и да пускам към медиите какво съм правила. С хиляди пловдивчани сме се срещнали, и разбира се, това, на което разчитаме, е нашите позиции, които сме изписали, да бъдат прочетени. Не раздаваме бонбони, кибритчета, запалки и химикалки. Не разчитаме на балони. Не смятам, че градът ни това заслужава. Ние подаряваме книга „Пловдив в дати“ , за да кажем ясно, че ако спечелим, нека е със знания и уважение, а не с бонбони и запалки. На това разчитаме.

Има ли добра черта, която можеш да посочиш в някой от основните претенденти?

Мога да посоча добра черта в моя екип. Моите конкуренти, наблюдавам ги в управлението от 15 години, и смятам че е много важно човек да знае кога да се оттегли и да се откаже, кога е изхабен и кога трябва да даде път на необременени хора. Единият беше в екипа на Чомаков, районен кмет, след това кмет на ВМРО, след това депутат от Националния фронт, сега кандидат за кмет от не знам си кой. Другият също беше и районен кмет, и областен управител. Сигурно са направили добри неща, не искам да отричам, аз уважавам различното мнение. Просто искам хората да са информирани и да не стават обект на манипулативни изказвания и да знаят истината. Не казвам да подкрепят нас или да гласуват за нас. Ако прочетете моите позиции, няма да откриете такова нещо. Но целта ми е истината да достигне до хората и те информирано да подкрепят този, когото искат и да знаят кой подкрепят. Ами другия, един кандидат за когото се сещам, който винаги гравитира около властта и всичко получи от Пловдив. Кажете ми… Това е театър, в който ние няма да участваме. По-скоро бих се отказала и оттеглила, отколкото да заприличам на тези, които не харесвам. Аз не си търся работа, това много държа да го кажа. Аз имам работа, имам своята професия. Ако мога със своето образование да съм полезна на града си, ще съм наистина щастлива да покажа, че има и друг модел на отношение, възпитание, на уважение, друг модел на работа.

Въпросът е, че според проучванията, повечето пловдивчани се очаква да гласуват отново за някакво статукво

Не мисля. Аз смятам, че на тези избори Пловдив отново ще бъде различният град, както е бил в своята история. Който е подценил пловдивчани, е сгрешил. За мен ще има изненади. Аз ще съм много горда, ако наистина моят град, ако нашият град направи първа крачка и обърка картите на партийните централи. Ако нашият град първи покаже, че хората избират, а не телевизорът или внушенията с гръмни абревиатури. Това ще е национална новина. Във втория по големина град в България, това няма да е местна новина, а национална и се надявам Пловдив наистина да е различният град на 25-ти.

И знаете ли, колкото и нелогично да звучи, основния проблем за всичко, което е случва и всичко, за което не сме доволни, е липсата на уважение. Липсата на уважение към Пловдив, към културната история и към нашето наследство, липсата на уважение към пловдивчани, към бизнеса, към работещите, липсата на уважение към символите на Пловдив. Погледнете! Какво съдържа герба на Пловдив? Река Марица. Вижте в какво състояние е. Чухме всякакви гръмки приказки за плавателна река и т.н. Накрая ни направиха един плаж, благодарение на който отнесохме само подигравки като пловдивчани. Тепетата – градските планини на Пловдив. Вижте ги, опасни, от 10 години необследвани за рушащи се скали. Небет тепе два мандата се проваля. Защо? Липса на компетентност и бавни темпове на работа. Старият град, предадения Стар град на Пловдив, подареният Стар град. Това е една от най-прекрасните и най-скъпоценните части на града ни. Какво се случва? Вместо да гъмжи от хора и да е най-привлекателното място, той все повече се руши.

Как трябва да се оживи Стария град?

Първо трябва да се върнат къщите, които бяха подарени и които в момента са под ключ и много от тях се рушат. Никой от досегашните кметове нямаше смелостта да повдигне този въпрос и да се опълчи срещу статуквото, т.е. срещу собственика, който е и партиен лидер. Как пазим символите си? Античния театър с купони, ядене и пиене на древната сцена? Аз много сериозно ще кажа, че ако не започнем от символите на града, ние просто сме загубени като уважение. Самите ние, пловдивчани, губим своето уважение. Това са моите принципи и това, в което аз вярвам като пловдивчанин.

Кой лично за вас е най-мрачният вариант след 25-ти?

Не искам сега да говоря за мрачния вариант. Ето сега ще ви припомня нещо, за да ви кажа кой е най-мрачният вариант – да повторим това, което се случва от 8 години в града ни. В предишния мандат Славчо с кой управляваше Пловдив? ВМРО, ДПС, БСП или по-точно Георги Гергов, Кауза Пловдив – Георги Тютюков, приятелите на почистващата фирма. В този мандат кой управляваше? ГЕРБ, ДПС, Спас Гърневски, Кауза Пловдив – Георги Тютюков, Земеделски съюз и пак приятелите на почистващата фирма. За мен най-лошият вариант е пак да възпроизведем това, което не харесваме в годините. Това е. Не ни ли омръзна? Едни и същи, едни и същи. И като дойдат избори, като ги слушам, все едно за първи път се кандидатират – нови, чисти, все едно никога не са били в управлението. А всички те са били в управлението и са имали шанса, средствата, правомощията да случат всичко това, за което говоря.

А как виждате структурирането на диалога с гражданите и най-вече с браншовите организации, които трябва да взимат отношение по всякакви казуси? Как да стане това?

Просто човек трябва да има възпитанието да изслушва и да кани хората на разговор. И да изслушва и уважава чуждото мнение. Аз нямам самочувствието, че знам всичко. Напротив. Смятам, че това затваряне и самочувствие, че някой знае всичко – то вреди на града ни. Администрацията трябва да се отвори за експертизата ако ще даже да се отвори за много пловдивчани, които живеят в Европа, извън Пловдив и искат да помагат на града си с успехите и контактите си. Няма пловдивчанин, който да откаже да помогне на града си. Но тази форма не е приета за работа. Всичко е тясно, партийно, кабинетно. Вижте, при нас е сбъркана концепцията на местната власт. Всяка една развита страна е развита, защото има силно развита местна власт, а тя е силна местна власт, защото е на местното население. При нас, местната власт е придатък на една или друга партийна централа. Хилядите ми срещи с хора, хилядите ми становища, които вие знаете, че съм изписала в годините, ни дават възможността правилно да подредим, точка по точка, приоритетите и да ги извърша реално, защото много от тях зависят от добра координация, добра организация, връщане на парите при хората под формата на качествена услуга, строг контрол и познания на нормативната база и общинските наредби, които трябва да се променят. Познавам законите, може би най-добре от своите конкуренти и знам как да ги приложа и използвам.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Дани, принцесо, – много си хубава! Радост за старите ми очи!
    Ама я кажи тия борчовье, дето мамин Ваньо ни ги изтресе – как ще ги връщаме?! Щото нещо се построи, зали, алеи, че и кръгово с шадраван…ама туй се плати с борчовье, а не с еврокинти? И ти май се повреди на ручока?!?

  2. В тези пари е забравила да пише колко взе от Синдикалния дом, толкова нагъл човек не сме срещали, за власт и пари готова на всичко, Господ гледа

  3. Запознахме се с г-жа Каназирева на една от нейните срещи с граждани. Искаме да кажем, че сме много впечатлени от характера й и от уважението, което проявява към гражданите, за разлика от другите кандидати. Успех на изборите на целия ви екип.

  4. Поздравявам ви, г-жо Каназирева. Личи си, че имате хъс и смелост. Подкрепяме ви и се надяваме да пречупите остарелия модел. Пловдив заслужава личност като вас за кмет.

  5. Смятам, че г-жа Каназирева е достоен избор за града ни. Тя както и екипът й от кандидати за районни кметове са много мили, начетени и добри хора. Успех на 25ти.

  6. Фалшиви думи казани като фалшивия човек, безскрупулно и гледащо в очите подтепето – лъжещо, жадно за власт и пари, на всяка цена натискащи се да стои в Об.съвет, за да плюска

  7. КАНАЗИРЕВА, ВИЕ ГЛАСУВАХТЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ-СЕГА ЩЕ ГИ НАМАЛЯВАТЕ, ВАШ ПРИБЛИЖЕН КУПУВАШЕ ГЛАСОВЕ СРЕД ЦИГАНИТЕ-СЕГА ВИЕ КАЗВАТЕ, ЧЕ НЯМА ДА КУПУВАТЕ, НЕПРЕКЪСНАТО ПОЛЗВАТЕ ЧУЖДИ ПРОГРАМИ… КЪДЕ Е ВАШАТА ИСТИНА.???!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина