Изпод тепетоМнения

Добринка Табакова ще напише концерт за Пловдив за 2019-та

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е първият форум, който постави голям концерт на Римския стадион

Паулина Гегова

Продължава фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща”. Форумът се радва на голям успех и доказва, че българите и в частност пловдивчани, обичат класическата музика. Платформата събира чуждестранни и родни музиканти, които отдавна са прескочили границите на държавите си и са наложили имената си на световната сцена. Всички дошли са очаровани от града на тепетата и биха се завърнали отново. Самият Марио Кароли се влюби в Пловдив, заявявайки, че не е предполагал, че такова богатство се крие в Европа.

Следващите големи и интересни събития са Бестселърите на Добринка Табакова, трибютът за Панчо Владигеров и прожекцията на филма „Да обичаш Кармен”, разказан от британската филмова звезда Бен Крос.

Добринка Табакова е пловдивски музикант. Композиторката живее и работи от години в Лондон и на 8-ми октомври за първи път ще представи мащабно уменията си на пловдивска сцена. Талантът й няма граници. Написала е кантатата за 400 годишнината от смъртта на Шекспир. Сборният й албум бива номиниран за наградите Грами, а през 2019-та година се очаква да излезе и неин концерт, посветен на Пловдив като европейска столица на културата. Добринка е творец, който винаги вкарва българска нишка в работата си. Човек, който е изградил мост между родината и Англия и се стреми да поддържа двата бряга. Заедно с Мила Павлова – артистичен директор на фестивала, обмислят концертът, който ще се състои в Дом на културата от 11:30 ч., повече от пет години.

Хубавото на фестивала е, че той излезе от рамката на Балабановата къща и се разпростря из целия град. От скоро Малката базилика също е включена в пространствата и приета към общността на камерната музика. Освен всичко това, Държавна опера Пловдив се среща с признати звезди, а колаборациите подпомагат за обмяната на опит и бъдещо сътрудничество.

Концертът за Панчо Владигеров може да слушате на 9-ти октомври в 11:30 ч. в Балабанова Къща. На 23-ти октомври в Концертна зала ще бъде представен камерен ансамбъл „Софийски солисти” пак в същия час, а финалът ще се състои на 30-ти октомври в кино Лъки синема с прожекцията на „Да обичаш Кармен” от 18:30 ч. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина