БългарияВластКриминалеНовини

Журналистът Христо Грозев просто не е желан в Русия

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова увери, че нищо не го заплашва

Не става дума за сплашването на журналиста Христо Грозев или каквато и да е заплаха за неговия живот. Това заяви Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, която днес бе поканена официално в Министерството на външните работи.

Тя допълни, че обичайно на сайта на вътрешното министерство на Русия не се публикуват обяснения за причините за издирването на лица.

Припомняме, че на 26 декември Русия обяви за издирване българския журналист Христо Грозев. Пловдивчанинът каза, че се страхува някой да не го убие или отвлече в услуга на Кремъл. От АЕЖ реагираха, Елиът Хигинс, основател на „Белингкат“, поздрави Грозев „за получаването на най-голямата руска журналистическа награда“. В тази връзка органите на реда в България поискаха официална информация от Руската федерация.

„Относно Грозев, ние се договорихме българското вътрешно министерство да изпрати запитване до руското министерство на вътрешните работи и да поиска данни по образуваното срещу него дело“, коментира Митрофанова.

На страницата на Посолството в социалната мрежа днес, след продължилата около половин час среща в МВнР, обявиха:

На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, не зависещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот.“

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, нищо не го заплашва, посочи пред журналисти Митрофанова след края на срещата.

На въпрос как оценява българо-руските отношения, посланикът на Русия коментира пред БНР, че те „деградират още от втората половина на 2019-та насам“.

„И стигнаха до не особено добро ниво, каквото е в момента. Контактите с правителството има, но те са епизодични и те касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество“, каза тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.“ Ей бога ми кой друг ако не българските власти да легитимират руската окупация на украинската запорожка област. Гледайте само нашите купейкаджии с кой на какви теми са разговаряли….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина