БизнесБългарияНовини

780 лева минимална заплата от 1 януари

Минималната работна заплата става 780 лева от 1 януари 2023 г., реши правителството. Размерът ѝ ще се повиши с 9,9% спрямо сегашната ѝ стойност.

При определянето на новия размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, съобщиха от Министерски съвет. Малко над 300 милиона лева ще е нетния ефект за бюджета за цяла година сочат изчисленията.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите, се казва още в съобщението на служебния кабинет. Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция.

По думите на вицепремиера Лазар Лазаров нарастването на годишна база е 20 на сто и напълно покрива годишното поскъпване на живота. От друга страна увеличението със 70 лева няма да повлияе на инфлацията у нас.

От 1 януари 2023 г. минималното почасово заплащане ще бъде 4,72 лв./ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина