БългарияНовини

Грозев: Страхувам се някой да ме убие или отвлече в услуга на Кремъл

Последният път, когато е излязъл от Русия, му е сложен черен печат

Българският разследващ журналист от мрежа „Белингкат” Христо Грозев заяви, че не знае защо е включен в списъка за издирване от Русия по член от Наказателния кодекс и че дори адвокатите, които е наел в Москва, не могат да разберат в какво точно е заподозрян и обвинен. Грозев добави, че се страхува от убийство или отвличане от някой, който на своя глава реши да направи услуга на Кремъл, пише OFFNews.

По негови думи „поне от 2-3 години руската служба за разследване ФСБ има огромен проблем с разследванията на „Белингкат“:

„Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства с хора, които искат да се запознаят с нас”.

По думите му единствената възможна индикация за това, в което е обвинен, е публикувана от държавната медия „Риа Новости“, която твърди, че „техен източник им бил казал, че съм обвинен в нарушаване на закона за отразяване на военните действия“.

Грозев не разкри в коя страна и на кой континент се намира в момента.

„Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, обясни журналистът и допълни, че му е ясно, че е „дразнител“.

Последният път, когато е излязъл от Русия, му е сложен черен печат.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат” имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза още той.

Грозев определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

По думите му най-големият риск в момента е „някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече“:

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” – някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл“.

„Ако трябва определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от такива военизирани наемници като „Вагнер“, които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление“, каза още разследващият журналист.

Грозев обясни, че освен официални инструкции да се извърши покушение над когото и да е, има и неофициални групи – паравоенни и хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи ще бъде голям подарък за Кремъл: „Руската военизирана машина е много хибридна“.

Журналистът обяви, че чужди правителства са се свързали вече с него, а българското – все още не. Холандия, Австрия Швеция и Естония са предложили помощ на Грозев. Според него е странно, че нашето правителство не е направило опит да се свърже с него.

По думите му повечето наемници са бивши представители на тайните служби. И посочи определени гафове, които правят.

„Използват последователни паспорти за фалшивите си личности. Пращат есемеси с незащитена връзка“, заяви още той. Христо Грозев благодари на четирите партии, които се свързали с него.

Той отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия.

„Ако част от тези обвинения бяха верни, щеше да означава, че руснаците имат някакви доказателства – кадри, мейли, комуникация“.

Разследващият журналист беше обявен за издирване на 26 декември от Русия. От Министерството на външните работи на България обявиха, че са извикали на разговор руския посланик у нас Елеонора Митрофанова в първия работен ден след празниците.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина