БългарияНовини

АЕЖ: България да реагира за Христо Грозев

Бил разпространявал фалшиви новини за руската армия

Българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер към сайта „Белингкат“, е обявен за издирване от руското правителство. В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик.

Това настоя „Асоциацията на европейските журналисти – България“, пише Дневник. Реакцията е по повод вчерашното съобщение, че името на Грозев е вписано в регистъра за издирвани лица без да е посочена каквато и да е формална причина, освен че това е свързано с Наказателния кодекс.

Платформата ОВД-инфо, известна с източниците си в руското МВР, твърди, че това било заради разпространяване на фалшиви новини за руската армия – престъпление, което след нахлуването в Украйна се наказва със затвор до 15 години и по което често се повдигат обвинения по абсурден повод.

„Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Белингкат, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година“, се казва в съобщението на АЕЖ-България.

Грозев реагира вчера в „Туитър“ единствено с думите:

„Нямам идея на какво основание Кремъл ме е включал в списъка на издирваните, поради което към момента не мога да правя никакви коментари. Но и в известен смисъл това няма значение – от години ми дават да разбера, че са уплашени от нашата работа и няма да се спрат пред нищо да я прекратят“.

Елиът Хигинс, основател на „Белингкат“, поздрави Грозев „за получаването на най-голямата руска журналистическа награда“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина