Новини

Русия обяви за издирване българския журналист Христо Грозев

Руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия журналист от Bellingcat Христо Грозев. Информацията съобщиха Радио Свобода и „Mедиазона“, цитирани от OFF News.

Все още не е обявено официално от властите за какво конкретно е издирван Грозев.

Христо Грозев има ключова роля в разкриването на схемите за отравянето на Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални.

Bellingcat разследва и катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г.

В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия заяви в ефира на телевизионния канал „Россия 24“, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея. Журналистът отрича да е замесен.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин.

През септември той заяви в интервю за АФП, че Bellingcat е „най-страшният кошмар на Кремъл“.

През ноември Христо Грозев спечели „Наградата на Основателите“ на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина