БългарияИзбориНовини

Президентът ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. За получаване на папката с мандата на „Дондуков 2“ в 11.00 часа ще се явят представителите на втората по големина парламентарна група „Продължаваме промяната“, напомня Дневник. Тя ще има една седмица да се опита да състави правителство или да върне мандата неизпълнен.

От партията вече излъчиха свой кандидат за министър-председател – Николай Денков, и посочиха при какви условия ще предложат правителство. Преди коледните празници формацията проведе две срещи с представители на парламентарно представените формации в опит да бъде съставена декларация с приоритети на бъдещия кабинет, която след това да бъде гласувана в пленарната зала (като евентуална дата за гласуването се посочваше 5 януари) и така ще тестват евентуалната подкрепа и за правителство. Тогава Денков обяви, че ако декларацията не получи достатъчно подкрепа, „Продължаваме промяната“ ще върне мандата неизпълнен.

По всичко личи, че тъкмо това ще се случи, тъй като от срещите, организирани от партията на Кирил Петков и Асен Василев, се разбра, че подкрепа за кабинет „Продължаваме промяната“ би получила само от „Демократична България“, БСП и „Български възход“, като последните поставят условие да има подписано коалиционно споразумение, иначе няма да подкрепят правителството. Дори и трите формации да подкрепят декларацията, техните гласове няма да са достатъчни за избирането на правителство, тъй като за тази цел се изискват половината плюс един от гласовете на присъстващите народни представители, т.е. 121 при пълен кворум. Четирите формации имат общо 109 гласа, а от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са категорични, че няма да подкрепят правителство с мандат на „Продължаваме промяната“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина