БългарияВластНовини

НСТС обсъжда преизчисляването на пенсиите

Разглеждат и по-високи обезщетения и еднократни помощи за семейства с деца

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще заседава днес за да обсъди внесени в парламента законодателни промени, свързани с преизчисляване и индексиране на пенсиите, както и за по-високи обезщетения и еднократни помощи за семейства с деца, съобщава БНР.

Бизнесът, синдикатите и държавата в лицето на служебното правителство ще дадат становища по направени от депутати на „Продължаваме промяната“, БСП и ДПС предложения.

Предложението за законодателна промяна на „Продължаваме промяната“ предвижда пенсиите да се осъвременяват по нов механизъм – или със 100 процента от инфлацията или със 100 процента от ръста на осигурителния доход, в зависимост кой от двата показателя е по изгоден за пенсионерите. В момента съотношението, с което се индексират пенсиите е поравно разпределено между половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход.

БСП има внесени в парламента два законопроекта, с първият се предлага отпуснатите до 24 декември миналата година пенсии да се преизчислят от първи януари 2023-та по формулата от 1,35 процента за всяка година реален осигурителен стаж. Вторият законопроект е за обвързването на месечното обезщетението за гледане на дете през втората година, което да е равно на минималната заплата.

От Движението за права и свободи (ДПС) предлагат да се разшири дефиницията за действителен осигурителен стаж и да се включат периодите на наборната или мирновременната алтернативна служба , както и времето, в което репресирани са били в лагери след 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989-а.

На БСП е предложението за промяна в Закона за семейните помощи за деца, по конкретно при раждане на второ и трето дете родителите да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, ако са се осигурявали в предходните 24 месеца. Предлага се също еднократни помощи в началото на учебната година да получават не само семействата с деца записани в първи клас и осми клас, но тези във втори, трети и четвърти клас. Мерките са свързани с инфлацията, но и с тежката демографска ситуация в България и се оценяват на допълнителни 90 милиона лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина