БългарияНовини

Кучето Рошко откри извор в местността Ветрилото

Извор бликна в местността Ветрилото, на горския път от Дедево за Бойково. Откривател на ручея е кучето Рошко. Четириногият рошльо заровил муцунка, зарил с лапи и започнал да лае. Стопанката му Марияна Анчева (наследница на един от най-големите дедевски родове – Ганчевия, отсядаща в Барутчиевата къща) и нейните приятелки, които били тръгнали на разходка край Дедево, помислили, че това е новата игра на Рошко. Той обаче се въртял в кръг на едно и също място встрани от пътя, ровел есенната шума и изтръсквал мократа си муцунка. Връщал се към туристките с лай и с лай тичал обратно към находката си. Така няколко пъти, докато Марияна и компания го последвали.

Тогава видели бликащия изпод земята фонтан. Разширили природната ямка и изкопали вада, за да изтича водата встрани от горския път по ливадата. След няколко дни местният геодезист и семейството му, разхождащи се в същата местност – Ветрилото, забелязали новопоявилия се извор и дооформили потока.

Новият извор край Дедево си има име – Рошков извор. Но си няма каптаж. Рошков извор очаква добрата воля на дедевци и туристи, за да „хванат“ водата му в чучури. Така както повелява народната традиция в Родопите – да се изграждат паметни чешми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина