БизнесГласовеГрадътЖивотЗдравеНовини

Пловдив отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита

Пловдив отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита, който се чества на 24 октомври. Събитието се състоя в Ротари парка в ЖР „Тракия“, където бяха поставени три информационни табели по темата.

Те разказват за вече 20-годишната история на парка, какво представлява Ротари организацията и кой е нейният създател, както и няколко факти от създаването и дейността на Ротари клубовете в Пловдив. Акцията е подкрепена и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на района, от други НПО и хуманитарни организации. Срещата завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце ще покажат знака емблема на кампанията End Polio New.

Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива ПолиоПлюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988 г. през 2017 г. случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания. Днес с нашата работа като ротарианци, заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас, за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.

Първата мащабна кампания в нашата страна е през 1995 г., когато бяха имунизирани 900 000 български деца и българските ротарианци получиха много висока оценка за акцията от президента на РИ Хърбърт Браун.

В дните около 24 октомври всеки от нас е съпричастен в работата за ликвидиране на полиомиелита. Много ротарианци, клубовете и техните младежки програми подготвят събития за да информират своята общност, правят лични и клубни дарения към фонда „ПолиоПлюс“ на Фондация Ротари, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина