КултураНовини

Комините в родопското село Дедово „говорят“ в изложба

Художникът Дамян Христов, който от пет години живее и твори в Дедево/Дедово разговаря с родопските комини в селото в авторската си фотоизложба. Тя ще бъде открита в деня на Традиционния общоселски събор на 5 август в 16 часа в Читалня „Спирката“.

В „Комините говорят“ художникът показва 13 фотоса на стари и реновирани родопски комини, „върховете“ на къщите от Възраждането в Дедево (сега Дедово). Цветните и черно-белите фотографии документират комини самотници, стърчащи върху покритите с тикли покриви, но винаги сякаш леко наклонени към друг свой побратим единак. За да си говорят.

Повечето фото герои на Дамян Христов са комини, групирани по два, здраво споени с каменна плоча (тикла). Комини близнаци са те, определя ги художникът. И досега са задно… говорят ли, говорят… Има и реплики на древните комини. Поклон към прадедите.

„Комините разказват за огъня край семейното огнище. Те си говорят един с друг, говорят и на нас – какво е било, говорят какво е сега… Но днес все по-малко комини димят… Живи жалони на времето са родопските комини“ – споделя авторът на фотоизложбата „Комините говорят“.

Дамян Христов е решил да дари сумата от евентуални откупки на фотоси на Читалище „Даскал Димо 2022“ – Дедово.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина