БизнесЖивотИзпод тепетоМненияНовиниПод лупа

Изкуственият интелект – потенциал за финансови измами

Изкуственият интелект /ИИ/ има голям потенциал за нашите общества в различни области като здравеопазването, транспорта, анализиране на потребителските тенденции или изменението на климата. Той може да обработва големи обеми данни и да разпознава модели. Може да се използва за намиране на оптимизирани решения, например за намаляване на емисиите на парникови газове. ИИ е много повече от компютри, които могат да играят шах. Може би не си давате сметка в колко голяма степен той присъства в нашия живот. Но наред с ползите, той крие за хората и определени рискове. С какво ни заплашва ИИ?

Най-често измамите включват представяне под чужда самоличност, а изкуственият интелект е мощно устройство, което в крайна сметка е проектирано и може да се представи за всеки един от нас. Това означава, че ИИ може да оборудва измамниците с инструментите, които да направят техните атаки по-убедителни, ефективни и бързи. Например, получавате телефонно обаждане с гласа на съпругата или друг член от семейството (дори видеоразговор с тях), в който те искат да им изпратите пари по сметката им. Впоследствие се оказва обаче, че това изобщо не е била вашата съпруга или друг член от семейството. С развитието на ИИ се оформя цяла индустрия дийпфейк (от английски: deepfake) – фалшификации, които използват широк набор от инструменти, за да преправят глас, видео, лице и всякакви потребителски данни. На практика технологиите позволяват съвсем лесно, разполагайки с ваша снимка (например взета от социалните мрежи) и видео, в което говорите (за да се използва вашият глас) да бъде открадната вашата самоличност, с цел да бъде извършена злоупотреба.

ИИ има потенциала да бъде използван за финансови измами, както всяка друга технология. Той може да се използва за представяне на хора, автоматизиране на фишинг атаки и манипулиране на данни. Важно е да има силни мерки за сигурност, за да се гарантира, че ИИ не се използва за измамни цели и за защита срещу всякакви потенциални рискове. Освен това е от важно да има и етични стандарти, които управляват използването му, за да се предотврати злоупотреба или злоупотреба с технологията.


Примери

Представете си, че кандидатствате за заем и бъдещият ви кредитор изисква от вас да отговорите на поредица от въпроси, докато разглеждате видео приложение на вашия смартфон. Причината? За да позволи на системата да разпознае микроизраженията на лицето, които може да подсказват, че лъжете. Друга  инициатива на Ping An, този управляван от изкуствен интелект софтуер, е едно от най-забележителните разработки в предотвратяването на измами – най-голямата област на растеж в използването на науката за данните в личните финанси. Според скорошно проучване на Асоциацията на сертифицираните специалисти по измами, 13 процента от компаниите вече използват ИИ за справяне с финансовите престъпления, а други 25 процента планират да го направят през следващата година. Психолозите казват, че микроизразите не са безпогрешен пътеводител към истината, но други модели на потенциално измамно поведение могат да бъдат  забелязани рано от технологията. С течение на времето, когато производителността на системата се подобрява, повече измами могат да бъдат открити, като същевременно се избягват „фалшиви положителни резултати“. GoCompare, уебсайт за сравнение, използва изкуствен интелект за откриване на застрахователни измами, като манипулиране на котировки, брокерски услуги и измами с приложения в партньорство с аналитична компания Featurespace. Софтуерът му може да открие подозрително поведение в момента на попълване – например поредица от промени на име, работа или пощенски код, след което или да блокира транзакцията, или да подаде сигнал в зависимост от толерантността към риск на застрахователя или брокера. Използването на ИИ за вземане на решения, свързани с данни, или за блокиране на услугата на клиента от страх от измама създава друг проблем. Един от водещите принципи за добро използване на данни е, че компаниите трябва да могат да обяснят на клиента как е взето решението.

Допълнителни ефекти

Поради цената на технологията, е малко вероятно най-новите техники за данни да бъдат приложени равномерно в сектора на финансовите услуги. По-малките компании не само ще имат по-малки бюджети – те също са в неравностойно положение поради липсата на данни. Някои от подхранваните от ИИ иновации, по прогноза на финансови експерти, може да се сблъскат с друг проблем – поверителността на данните. Регулаторни инициативи като  Open Banking  в Обединеното кралство направиха възможно свързването на големи набори от данни от различни области на личните финанси, но само ако клиентите дадат своето съгласие. 
Полезно за личните финанси е приложение, което позволява на хората да виждат всички свои ключови финансови данни в реално време. Понастоящем тези данни се съхраняват от различни компании във формати, които често са трудни за свързване или може дори да не са достъпни електронно. Все пак стремежът за използване на лична информация трябва да се претегли с рисковете от поставянето на данни на едно място.

 
ИИ – вашият съветник 

Вместо да плащате за среща с финансов консултант, изкуственият интелект може да се използва за насочване на решения за това колко бързо да се изплати ипотека или дали да се спестява или инвестира, като всичките решения се взимат на база личните цели и обстоятелства на индивида. Въпреки това консултантските компании могат да видят вълнуващи възможности за използване на ИИ за навлизане на нови пазари. В Обединеното кралство Wealth Wizards стартира свой собствен цифров независим финансов консултант,  MyEva. Уеб приложението и чатботът на MyEva извършват проверка на финансовото състояние и могат да дадат лични препоръки, въз основа на отговорите на клиента. След това MyEva може да посъветва потребителите да приоритизират изплащането на дългове пред спестяването, например, и също така обхваща области като това колко някой трябва да внася в пенсионния си фонд. 

Що се отнася до  инвестициите, ИИ все още не е показал, че може да победи пазара в дългосрочен план. Ако това се промени, пак ще остане без отговор въпросът как трябва да реагират инвеститорите. Ако изкуственият интелект започне да доминира в управлението на фондовете поради добрите резултати, хората съвсем разумно ще предадат контрола на машините. Проблемът с това е, че хората ще спрат да се учат как да вземат решения. Мениджърите на фондове вземат решения всеки ден, някои добри, други лоши, а добрите се учат от грешките си. Засега моделът лице в лице е това, което очакват най-богатите клиенти. Но точно както решенията за съвети с по-ниска цена предлагат автоматизирани процеси, подкрепени от човешки опит, има потенциал ИИ да се издигне нагоре по веригата на стойността на управлението на богатството, рационализирайки услугите и намалявайки разходите. Очевидните недостатъци са опасенията за поверителността и риска роботите да сбъркат. Единственото нещо, което хората имат пред машините, твърдят съветниците, е способността да изграждат отношения на доверие.

Как ИИ мами с личните данни? Очаквайте подробности следващата седмица.

Източник: Активни потребители

Илюстрация: (c) Ipopba | Dreamstime.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина