АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Зоопаркът- новият панаир на Община Пловдив

Община Пловдив отново демонстрира тотално безсилие. Вчера общинската администрация се опита да убеди гражданите, че е добре за града да се инвестират 5,7 милиона лева от заем за довършването на печалния зоопарк на Пловдив с един лист във формат А4 и с мъгливи обяснения за така посочената индикативна стойност на проекта. Без визуализации. Без концепция. Без примамливи за окото картинки. Без никакви детайли, освен, че според идейния проект в зоологическата градина ще реве лъв и ще има кафене, например. Обидно, както каза един от изказалите се на обсъждането вчера. Но случайно ли бе това?

Съвсем естествено, гражданите казаха твърдо „Не” на желанието на администрацията да тегли близо 6 милиона заем за идеен проект без никакъв детайл. Големият въпрос обаче е на какво стъпва този проект и откъде точно се появиха тези много милиони индикативна стойност, на фона на вече инвестираните в зоопарка близо 5 милиона лева. Зам.-кметът Пламен Райчев не присъства на общественото обсъждане да даде обяснение около многото неизвестни. Нямаше го да отговори и на един твърде интересен въпрос: „Къде са проектантите от Стара Загора, с които от общината обявиха, че ще работят по довършването на зоологическата градина”?.

В края на септември от кметството излязоха с прессъобщение, че ще привлекат архитектите, които направиха по реконструкцията на старозагорският зоопарк. Това се прие като добра новина, като арх. Иван Киряков и екипът му разработиха проект за зоологическа градина, който трябва да бъде даван за пример. С добрите новини от Община Пловдив обаче дотук. Оказа се, че партньорството на общината с арх. Киряков е фойерверк за един ден.

Под тепето научи, че той и екипът му дори не са били поканени на общественото обсъждане вчера, а са предоставили детайлна разработка на администрацията.  Дочухме още, че общината се е отказала от намеренията да работи със старозагорските проектанти по незнайни причини има амерение да заложи на още от познатото-  строителната компания „Запрянови”, изпълнила дейностите от предната обществена поръчка. Нищо, че същата компания осъди общината за 800 хиляди лева именно заради зоологическата градина.

Каква е причината за това, ще се опитаме да разберем. Очаквайте подробности по темата!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина