АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзпод тепетоМненияНовиниРазследване

Г-н Борисов, къде е тигърът на Пловдив?

Пловдивчани си търсят обещаното животно от бившия премиер

Представеният днес проект за довършване на зоопарка е правен без да са четени предходни решения на Общинския съвет по темата, нито са взети предвид желанията на пловдивчани от проведените предишни обществени обсъждания.

Както ви съобщихме по-рано днес Лъв ще реве в зоопарка според идейния проект на Общината за комплекса.

Лъв или тигър да има в пловдивския зоопарк? – на този въпрос отговорът стана ясен още на 7-ми октомври 2016-а, когато 48 от присъстващите на обществено обсъждане по тази стратегическа тема гласуваха за тигър, а едва 11 искат лъв. 

Позовавайки се на максимата „Глас народен – глас Божий!“, местният парламент реши седмица по-късно, че лъв няма да реве до Гребната база. Тогавашните велможи се съобразиха с желанието на пловдивчани хищна котка в клетка там да е на ивици. След взетото съдбовно решение на най-масовото обществено обсъждане /бел.авт.: виж коментара Гражданско общество Майна таун/ от времето на мандатите на екскмета Тотев, той заяви:

Ще правим хабитат за тигър в пловдивския зоопарк. Пари за хищника няма, но щом гражданите искат тигър ще го получат.“

Очакването беше някой да го подари. И дарителят се яви по поръчка само няколко дни по-късно. На 30 октомври 2016-а г. на връщане от Асеновград, където заедно с българския патриарх Неофит I и бившия премиер Симеон Сакскобургготски, присъстваха на освещаването на най-новата църква „Св Архангел Михаил“, първият мъж на държавата тогава Бойко Борисов пристигна с кортежа си в Пловдив.

Министър-председателят се разходи, инспектирайки строежа на зоопарка, който по това време беше на косъм от Акт 16. От двете му страни крачеха тогавашният и сегашният кмет на града.

Бойко Борисов много хареса направеното и заяви, че ще си имаме тигър.  

Тигърът е осигурен и вече се отглежда в зоологическата градина в София. По непотвърдена официално информация екземплярът също е бил подарен на премиера, най-вероятно от хора от чужбина. 

„Тигърът е мъжки, бенгалски, тригодишен и тежи 260 кг. Само още си няма име“, повдигна завесата пред медиите тогава кметът.

„Кръстете го Тотев“, предложи на всеослушание партийният лидер Бойко Борисов между клетките.

И продължи да разказва вдъхновен от видимите резултати: „Директорът на Пловдивския зоопарк вече го е видял, дори го е галел.“

В клетката на тигъра има достатъчно място, затова след като пристигне, ще се търси и тигрица, за да си създадат потомство. Така се очаква в скоро време в зоопарка да се родят и малки тигърчета“ – размечта се на място Минко Михайлов, който по това време директорстваше зоокъта.

От този ден изминаха повече от 6 години. Въпросният тигър вече трябва да кара 10-тата си година. На свобода тигрите живеят около 15 години …

За пловдивчани през последните години е видно, че местните управници много, много не се влияят от мнението им. Знаят, че има и други неизпълнени решения на настоящия и предходните Общински съвети. Видели са сума ти проекти на инженеринг – едни изпълнени, други спрени…

Обаче обещаното от Б.Б. си го търсят като наследство.

Г-н Борисов, къде е тигърът на Пловдив?

Вижте какви нови животни ще има в Зоопарка на Пловдив (СНИМКИ)

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. От дясно на снимката е! Тигър албинос с бяла грива и една мозъчна клетка, но дълъг и охранен! Викат му БъЗико на галено! Всеяден е и вечно гладен! За аванта умира!

    1. Малко насмешливо звучиш в репликата си по повод Тъгър Тотев – почти

      ПОДИГРАВАТЕЛНО, бива ли така?

      Най- Първите Даржавни и Партийни Раководители, пък ти =закачки…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина