АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Лъв ще реве в зоопарка според идейния проект на Общината за комплекса

Идеята на Община Пловдив да тегли 5,7 милиона лева кредит за довършването на зоопарка не бе посрещната с особено въодушевление от малцината граждани, дошли на общественото обсъждане за теглене на нов заем от Фонда за градско развитие за два обекта. Изказалите се на микрофона в рамките на дискусията подчертаха, че не са против довършването на зоологическата градина и това трябва да стане, но критикуваха процедурата „инженеринг”, която иска да приложи администрацията и в този проект. Както и средствата, които се планира да бъдат похарчени за него, при положение, че досега зоопарка струва близо 5 милиона лева на данъкоплатеца, заедно с платените след съдебно дело 800 хиляди лева на строителна фирма „Запрянови”.

Идейния проект представи Юлиян Попов, директор на дирекция „строителство и инвестиции” към общината. Той уточни, че за зоопарка няма строително разрешение, няма изготвен технически проект, а така посочената стойност е индикативна. Не стана ясно защо общината не бе поканила на общественото обсъждане проектантите от Стара Загора, с която администрацията има желание да довърши зоопарка.

„Цялостната концепция се базира на съществуващото положение на обекта. Предвидено е детайлно обследване състоянието на съществуващото строителство. Към този момент е изяснено, че част от него е компрометирано и елементи от него имат нужда от подмяна. Предвидено е запазване на съществуващото ландшафтно решение с обогатяване с нова дървесна растителност. Планирано е още изграждане на напоителна система и възстановяване на поредицата от свързани водни елементи към хабитатите на животните”, изброи Юлиян Попов.

В идейния проект има кафене и магазин за сувенири, еко център, зони за екзотични животни, горски хищници, опитомени диви животни, горски животни, застрашени видове. Ще има и ареа за контакт между човек и животинския свят. В различните хабитати ще битуват дребни животни, копитни бозайници, сърни, благороден елен, водоплаващи птици, нутрии и видри, мечки, маймуни, каракал, лисица, лама, бодливо прасе, носати мечета, рис, антилопи, камили, зебра, кенгуру, оцелот, лъв, тропически купол с папагали и други.

„Смущава ме сумата от 5,7 милиона лева за завършването на зоопарка. Не знам как могат да бъдат усвоени заемни средства за този обект, след като към този момент е на ниво идеен проект. Не вярвам, че до края на годината там може да започне някаква дейност”, заяви на микрофон Борислав Инчев, който иначе подкрепи и двата проекта, обсъждани днес. Той попита защо днес не се обсъжда проекта за кино Космос, вместо този за зоопарка, и къде е той в дневния ред на общинската администрация. Под тепето научи, че за киното вече има издадено строително разрешение, но пари за него няма.

След въпроси от гражданите зам.-кметът Величко Родопски уточни, че за тази година пари за издръжка на зоопарка не са давани, а директорът на Зооветеринарния комплекс Георги Божев добави, че служители на ОП-то се грижат за малкото животни в зоопарка в момента и поддържат обекта. Той отчете, че издръжката на животните за 2022г. е общо 18 хиляди лева. Божев подчерта, че така изградени хабитатите в зоопарка отговарят на всичките днешни изисквания.

„ Проектът за зоопарк във вида, в който го представяте, е копи- пейст с проблема с пробива на Водната палата. Пак говорим за поръчка на инженеринг”, подчерта Пепа Деведжиева пред представителите на общинската администрация.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

 1. Нека направят зоокът ,ала със животни от нашите географски ширини и най-вече такива които поради дадена причина няма да могат да живеят в дивата природа. Кому е нужен лъв, тигър и незнам си кво там….

  1. Будало, тия двете думи една до друга не вървят, все едно както

   ДЪРВЕН КАМЪК.

   (Ама нищо де, не се отчайвай, вече си се утвърдил из ПловдивОнЛАЙНА като недоиван мазолест РЕКТУМ)

   ((За твое сведение „аятоЛЛах“ се пише с две Л както и „аЛЛах“ или вие Шиити в Персия си имате други табиети?))

 2. Евала на протестиращите! Нарочно ги правят тези обсъждания през седмицата, за да идат по малко граждани! Оставка на некадърната корумпирана администрация!

  1. ПЛОВДИВЧАНИ „РЕВАТ“ ОТ ТОЯ ЗООПАРК.

   ДОКАТО ГРАЖДАНСТВОТО ГЛАДУВА МАСОВО АЙДЕ НЯМА НУЖДА ДА ОХРАНВАМЕ ЕДРИ КОТКИ… А? А?

   НИТО МАЙМУНКИ…

   СТИГА НИ „ПРИРОДО“ „НАУЧЕН“ ЦИРК С ТАЙВАНСКИ БРОНТОЗАВРИ ОТ ПВЦ ЗА РАДОСТ НА ОЛИГОФРЕНЧЕТА, АРХОНТЧЕТА И ОЛИГАРХЧЕТА – НЕ ЛИ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина