Защо буксуват процедурите за Тютюневия град?

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

Защо буксува приемането на дългоочаквания план с общи и специфични правила за Тютюневия град? Този въпрос си задават пловдивчани от много време насам. Задават си го и инвеститорите, които притежават имоти в зоната. Оказва се, че си го задават и от общината. В момента топката е в НИНКН, но вместо да я подадат към местната власт, от института предпочитат да я тупкат. Или поне така излиза от коментар на главния архитект Димитър Ахранов по темата пред Под тепето.

„В целия този процес сме съдействали на НИНКН по какъв ли не начин, а в крайна сметка в момента Тютюнев град няма режими за опазване. Те, по закон, се изработват в Министерството на културата. Не виждам по какъв друг начин можем да им съдействаме на Института, за да се случат нещата. Не знам защо за Тютюнев град се стигна до момента, в който се създава впечатление, че се прехвърля топката напред назад”, обясни арх. Ахрянов.

От НИНКН пък в последните седмици заявяват, че именно общината е тази, която забавя процеса, тъй като Института изисква от местната власт документация, която не получава.

„В момента две са нещата, които Института към Министерството на културата казва, че са при нас. Едната тежест е, че не са получили информация за част от обектите. Те са ни дали пълен списък със сградите в Тютюневия град и искат информация за одобрени проекти в архива на община Пловдив. Всички сме наясно, че преди да стигнат до архива на общината, всяка една сграда, която е част от ансамбъла Иван Вазов и Тютюнев град е минала на съгласуване през тях. Второто нещо, което ни поискаха, е данни за собствеността за част от тези сгради. А общината не администрира такъв тип данни. Администрирането на данните относно собствеността се прави от Агенция по вписванията и Агенция по кадастър. И в един момент община Пловдив е обвинявана, че не предоставя данни за собствеността и не осигурява достъп до частни имоти, което меко казано е абсурдно”, коментира главният архитект.

Той допълва, че през последните две години администрацията прави всичко по силите си, за да върви процеса. Дори се е ангажирала да помогне на Института със заснемането на част от сградите в Тютюневия град.

„ Тютюнев град върви много странно във времето. ЕСУТ вече разгледа подробният устройствен план на Централна градска част, като сме оставили като забележка в последствие когато Министерството на културата и в частност Института приемат някакви режими на опазване, те да бъдат допълнително добавени като специфични правила към плана. За да може този ПУП да се приеме най-накрая- все пак той е възложен 2014г. Толкова година са минали от тогава. Изпадаме в много сериозни бюрократични проблеми. Хората вече искат да изменят ПУП-ове вътре в централна градска част. Много е сложно като процедура за администриране, още повече, че сме в процес на изменение на Общия устройствен план”, добави арх. Ахрянов.

Към момента има издадени три строителни разрешения за складовете по продължение на ул. „Иван Вазов”, сред които и тези на РИПА, които изгоряха преди 6 години.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Защо буксуват процедурите за Тютюневия град?

 1. Поредният велик проблем за опазване на ценното архитектурно минало на Пловдив. С проточване на решаването му във времето апетитите за имотите се задълбочават.
  Жалко, трябва де се брани всяка старинна сграда, но няма държавническа воля за опазването им.

 2. Защото „гладен“ „архитект“ Митко е ПОСЛУШНИК на баскетБОЛНИЯ мозъклия „Зико“ който е ПОСЛУШНИК на РежимаБоБоТРИ, който е ПОСЛУШНИК на МУТРО’ПОЛИТ’ика със злия поглед, ролекс и лимузина с пожарникарска сигнализация = ето ЗАТОВА.

  Защото чакат Държавата да им оправя Града, докато те се заиграват с ПървоКопачки и с ЛентоРезачки (с двойна галигануда, ей!), градят незаконно идеологиите си връз Джамбаз Тепе и чакат милион за т’ва / пидисе за он’ва.

  И заборчляват поколения внуци в страховити заеми БЕЗ ПОЛЗА.

  (Имахме си в Градчето още от комунистическо развита чиста тиха евтина обемна мрежа ТРОЛЕЙБУСИ)

  КлептоКрация.

  1. Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

   Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

   Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

   По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе/Харвард практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

   При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

   Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

   Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се.

   Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

   Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните безкористни си „ПУП“-чета на коляно за ортаци не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

   Заповедта му за назначаване ако КАБ му откаже правоспособност поради некомпетентност / недобросъвест се обезсилва. Подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини отиват в коша.

   Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може и да се …закрие.

   Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли / беси в градоустройството и архитектурата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.