АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Застой, разрушение, градеж – какво се случва с Тютюневите складове

Събарят част от тютневата сграда на Куцооглу до библиотеката, изгорелите складове и този на Одрин 8 пустеят самотни

Пълен застой, частични разрушения или нови градежи – всичко това се случва в Тютюневия квартал през строителното лято на 2022 година. Складовете, носители на толкова много пловдивска история, са част от публичния дебат, но и в реално забвение от много време и повечето строителни сезони носят нови изненади – събаряне на някоя сграда, пожар, нови проекти. Екип на „Под тепето“ се разходи, за да провери какво се случва в квартала.

Събарят автентични части от склада на А.К.А. – на Атанас Куцооглу, в последствие централа „Родопи“

Стартиралият преди време ремонт на склада до Народната библиотека – на кръстовището на „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“ тече с пълна сила. Според публикуваните медийно планове, сградата, построена по проект на знаменития архитект Димитър Попов за централа на магната Атанас Куцооглу и фирмата му „А.К.А.“ ще бъде изцяло префасонирана, без да се запази нищо от нейния оригинален архитектурен вид. Дали тези планове са променени не е известно.

Засега изглежда, че автентични части от последния етаж и корниза се премахват, заради изграждането на мансарден етаж поради настрояването на тютюневата сграда, известна през социализма като централа на „Родопи“.

Засега отлично запазените напълно автентични декоративни елементи по фасадата, проектирани от арх. Димитър Попов, не са премахнати.

Изгорелите складове на Кудоглу пустеят, макар и да имат строително разрешително

Изгорелите преди малко по-малко от десетилетие складове на друг значим тютюнопроизводител – Димитър Кудоглу – обаче пустеят. Макар и да имат разрешение за строителство с одобрен от НИНКН проект, там нищо не се случва. Промяната е отварянето на малката уличка „Капитан Андреев“. Поради укрепването на фасадите на сградите, тя бе затворена и преди време предизвика смутове сред местните, които нямаха достъп до собствените си имоти.

Разрушеният незаконно „Одрин“ 8 също пустее

Нищо не се случва и около частично съборения склад на Ориент табак. Въпреки ред съдебни дела и решения, свързани със задължението културната ценност да бъде възстановена, там няма никаква активност. Самата улица „Одрин“ също продължава да е затворена и да затруднява движението в района, а състоянието на склада става все по-зле и по-зле с всяка зима.

Строителни дейности в склада на улица „Иван Вазов“ и „Екзарх Йосиф“

От известно време се работи и в склада на ул. „Иван Вазов“ на ъгъла с „Екзарх Йосиф“. Видимо вътре се работи, кърти се и се изнасят строителни материали. Сградата, която преди време бе свързвана с бизнесмена и кандидат-кмет от ДПС Венцислав Каймаканов, съседна на бившия офис на „Пловдив 2019“ е оградена на първия етаж, като това затруднява движението на пешеходци, но автомобили преминават сравнително безпрепятствено от там. Какво точно се случва също не е известно.

Най-активно се работи по гигантския проект на Таха Рахман, чиято сграда на мястото на друг унищожен тютюнев склад, в съседство с тези на Кудоглу, расте с бързи темпове.

Още по темата:

Строително-монтажните работи в горелите складове създадоха напрежение в Тютюневия град

Започна първата мащабна реконструкция в Тютюневия град

Никакъв напредък с процедурите за Тютюневия град

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Номерата на италианците нямаше да минат в родината им, но тук е разграден двор. Жалко, губим архитектурната памет на града ни заради печалбарство.

  2. „К’во беше / к’во стана… БРЕ!“

    Накратко до това се свежда всяко кудкудякане за изоставеното от „Държавата“ българско архитектурно наследство след 1990-та.

    (Конференции. Симпозиуми. Живи вериги. Забрани. „Задължения“ (А?). Ешмедемета =с почерпки!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина