Никакъв напредък с процедурите за Тютюневия град

Актуално Гласове Градът Забравеният град Избори 2021 Новини

Какво се случва с „Тютюнев град“ в централната част на Пловдив пет години след опожаряването на Тютюневите складове? Нищо! Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков до народните представители Мария Капон и Николай Хаджигенов от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Инициативата за цялостна архитектурна концепция за развитието му, подета от „Сдружение Тютюнев град – Пловдив“, буксува в административни процедури между Министерството на културата, НИНКН и Община Пловдив. Докато институциите се страхуват да вземат решение за реконструкция и преустройство на тази зона в сърцето на града, сградите със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата продължават да се рушат и да създават опасност за жителите и гостите на най-стария жив град в Европа“, коментират авторите на питането до министъра.

За нас е необяснимо да се взема под внимание единствено становището на лидираната от ГЕРБ Община Пловдив, която до момента не показва способност за решаване на проблема. Същият възникна и се третираше като „случаен инцидент“ от същата власт“, коментира народният представител Мария Капон.

„Нежеланието да се използва или поне изслуша капацитета на гражданското общество за емблематичен за културата на Пловдив въпрос, приемаме като прехвърляне на ангажимент към редовен кабинет с подълъг хоризонт на дейност. Информирани сме за административния ред и правните обстоятелства и отговорът на министъра не ни обогатява в този аспект. Вярваме, че неглижирането на въпрос с такова значение за хилядолетен град, като Пловдив, не е плод на субективни преценки“, категорична е Мария Капон.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Никакъв напредък с процедурите за Тютюневия град

 1. Как може да й имам вяра на тая блондинка дето е менте с изрусените косми даже непокрити както подобава на най-обикновената еврейска г-ца, а и г-жа!
  А?

 2. Тоа пък на какво ли е (цит.):
  „…велики сгради, на живата история на великият Пловдив!“

  Величествено разкърти де що мифка . . . нямаша. Ама дар слово, ама югоизточно изложение – той не е дочул, че колегата Ставри вече не приема нови абонати

 3. Ако трябва , принудително задължаване за възстановяване!!! Ако не - при бай Ставри без южно изложение каза:

  Гонене и съд до дупка на отрепките – мутростроители, отговорни за вероломното и преднамерено, дори злоумишлено унищожение на тези велики сгради, на живата история на великият Пловдив!

  1. Огромните разноски по „възстановяване“ на бившите тютюни от които само оглозгани стени стърчат (тук-таме) и които 1.са били частни; 2. са били „обобществени“ на благо Народу, ала 3.са продадени за жълти стотинки Някому КОЙ ДА ГИ ПОНЕСЕ, ПАК ЛИ ЗА / ТИ / НИЕ / Данъкопл;атците?

   Само питам де, не че съм скрънза.

   Агитката от името на ЧАСТНИЯ СОБСТВЕНИК ли настоява да плащам? Който държи / стиска Нотариаллните Актчета за имотчетата? Защо не бяхте се сетили преди опожаряването? Преди разпродаването?

   1. „Нежеланието да се използва или поне изслуша капацитета на гражданското общество за емблематичен за културата на Пловдив ((ЧАСТЕН ИМОТ)) въпрос, приемаме като прехвърляне на ангажимент . . .“ към Мара КАПОНова, която 1. първо е НИКОЙ и 2. второ може да си го тикне под възглавницата да разтяга евтини локуми

  2. „Сдружение Тютюнев град – Пловдив“ вместо да кудкудяка, следва да възстанови ТЮТЮНА до състояние приемливо за Града!

   Аман от лесни Агитки и инициЯтиви за МОЯ сметка!

   Привет от Барселония! Ваш БоБоТРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.