Йордан Иванов: От общината най-грубо излъгаха за забавянето с ОУП

Актуално Градът Избори 2021 Изпод тепето Новини Под ножа

Под тепето зададе няколко въпроса на областния управител Йордан Иванов относно проблемите с приемането на измененията на Общия устройствен план и разменените реплики между него и главния архитект  Димитър Ахрянов миналата седмица.

Влязохте в задочен диалог през медиите с Община Пловдив и конкретно с главния архитект Димитър Ахрянов относно забавянето на преработката на доклада за екологична оценка за Изменение на Общия устройствен план в съответствие с направените от Експертния екологичен съвет към РИОСВ. Има ли напредък в комуникацията ви с общинската администрация относно този горещ картоф ОУП?

Преди далеч повече от месец Община Пловдив обещаха,че до 30 дни ще вкарат доклада за екологична оценка в РИОСВ, който три пъти е връщан до момента. От това обещание минаха близо два месеца. След това кметът изправи главния архитект да отговаря за това забавяне, като най-грубо излъгаха за това, че не им предоставят документи от Българското дружество за защита на птиците. Днес проведох разговор с представителя им за Пловдив, който каза, че им е предоставен договор, по силата на който те трябва да заплатят за предоставяне на данните. Което е регулярна процедура, защото това е сдружение, което няма задължението на институция да помага на Община Пловдив, а са събирали научен труд в продължение на повече от десетилетия на студенти, преподаватели, доценти, професори. И до момента Община Пловдив не е задвижила процедурата по заявяване на данните…

Предполагам, че не става въпрос за милиони…

Става въпрос за 1500 лева…

Може би общината няма пари…

Тук е интересен технически въпросът това не е ли в задълженията на изпълнителя по договор да събере тези данни, защото ти възлагаш на някой да ти изработи Общ устройствен план. Помолих от РИОСВ да дадат цялата хронология и те днес го направиха. От там отбелязаха, че в  петгодишния срок на процедурата по изменение на ОУП фирмата-изпълнител би следвало да разполага с такива данни, но не разполага. В крайна сметка няма индикации, че това ще се случи идния месец.

Вчера бившите ви колеги от Общински съвет и ваши партньори в Демократична България алармираха, че с измененията на ОУП, и конкретно параметрите за озеленяване в частни имоти, от общината залагат корупционна бомба. Съгласни ли сте с тях?

Винаги въвеждането на двойни стандарти е основание за създаване на корупционни практики. Ако в Общия устройствен план пише 40% зеленина, а в Наредбата пише 30% зеленина, то това означава, че приятелите на кмета най-вероятно ще могат да строят при условие на 30 процента зеленина, а регулярните, почтени и съвестни инвеститори ще трябва да го правят при условие на 40 процента озеленяване. В този смисъл най-вероятно Да, това е основание за притеснение за това, че могат да се създадат корупционни практики. Трябва да се спазват законът и правилата.

Бихте ли коментирали излизането на КАБ от ЕСУТ именно заради процента озеленяване в изменението на ОУП…

Аз съм човекът, който е направил Зикометъра, който следи за спазването на обещанията на кмета. Едно от тях, което седи неизпълнено, е това, че въведе в обществените дела браншовите организации в града. Да управляваш Община Пловдив не е лесно в никакъв случай. Това е община със страшно много създадени проблеми в хода на годините и аз считам, че скритият резерв на експертиза, добросъвестно поведение и добри практики е в легитимните браншови организации. Това, че арх. Чавдар Тенев напусна ЕСУТ, е най-естественото поведение, след толкова години лъжа, че браншовите организации ще започнат да бъдат чувани и ще започне да се взима предвид тяхното мнение. Легитимните браншови организации трябва да бъдат вкарани ефективно в управлението на града. Там е скритият експертен ресурс и потенциал, според мен.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Йордан Иванов: От общината най-грубо излъгаха за забавянето с ОУП

 1. Тая глупава община трябва да се закрие за да не нанася щети на града докато не е станало късно.Всички вън.И да се почне наново и чисто.

  1. Без СелСъвет? Без ГладАрх? Без баскетБОЛЕН кадърник – закъде? каза:

   Министърът следва да се намеси: СелСъветът не е над ЗАКОНА!

   Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

   Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

   Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

   По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе/Харвард практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

   При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

   Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

   Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се.

   Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

   Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли КОРЕНЯК, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните си „ПУП“-чета на коляно не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

   Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини отиват в коша.

   Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената си функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се …закрие.

   Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата.

   Колегията трябва да се вдигне НА БУНТ!

   1. не само Кадърник е Финягата Зико, но и добре известен из Румелията вцърковен …Годник!

 2. ахрянов е междуселски послушник на послушника на послушника и се опитва в мътните води на правителственото междуцарствие -без министър- да лови балъци. Безкористно, вероятно?

  ПУП-авото НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО ДА СПРЕ ВЕДНАГА!

  Ало, заплатджиите в прокуратурата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.