АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупаПод ножа

Арх. Чавдар Тенев напусна ЕСУТ заради Общия устройствен план

„Много съм притеснен от проекта по изменение на ОУП. Голяма беля е това, което се прави“, заяви архитектът

Камарата на архитектите остава без свой представител в Експертния съвет по устройство на територията

Председателят на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев е напуснал Експертния съвет по устройство на територията към Община Пловдив. В петък той е подал заявление до временно изпълняващия длъжността главен архитект Димитър Ахрянов, с което прекратява членството си в един от най-важните органи в управлението на града. С това КАБ вече няма да има представител в ЕСУТ.

Поводът за напускането на арх. Тенев е изменението на Общия устройствен план и протоколът на ЕСУТ от октомври миналата година, с който работния проект се приема.

“Много съм притеснен! Голяма беля е това, което се прави. Виждам доста фриволно налагане на отклонения от основната наредба, която касае правилата и параметрите на ОУП. Не мога да се съглася с това, което се прави и обявих, че прекратявам работата си в ЕСУТ. Пуснах свое становище до главния архитект Димитър Ахрянов относно моите притеснения още през февруари, но реакция не последва. Виждам с убеденост, че нещата не са наред и трябваше да реагирам. Има недопустими отклонения от правилата, с които ще бъде влошен инвестиционният климат в града”, заяви за Под тепето арх. Чавдар Тенев.

Какви за отклоненията от правилата в проекта за изменение на Общия устройствен план четете по- късно

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

20 коментари

 1. Камарата на Архитектите КАБ е НЕполитическо ВИСОКОпрофесионално сдружение с прерогатив и задължение по закон да РЕГУЛИРА Архитектурната и Градоустройствена ПРАВОСПОСОБНОСТ. КАБ избира Председател да води Колегията.

  Временно изпълняващият длъжност главен архитект =в.и.д.г.а.= е назначен БЕЗ КАЧЕСТВА ПРИЗНАТИ ЧРЕЗ КОЛЕГИАЛЕН КОНКУРС. Нито житейска, нито правна логика не поставя ВИШЕстоящ над Председателя на КАБ такъв чиновник на заплата от администрацията на общината; нито дори над (избираемия, но до време) …“кмет“.

 2. Арх.Иван Попов (Светла му памет!) казваше: „Къща по къща не прави град!“ – по отношение на мераците на голяма част от архитектурната гилдия за по-голяма интензивност на застрояване! Комфорта на обитаване не се подобрява с по-висок Кинт и е достатъчно да се огледаме, за да го видим.

  1. За ИНТЕЗИВЕН коефициент на застройката „кИинт“ мераците не ги приписвай другиму за удобство…

   МУТРИТЕ с пачките които напират да бетонират всяка педя НЕ СА от „архитектурната гилдия“ както ти проповядваш, за да отвличаш вниманието

  1. „По темата“ не само не очаквам продължение, нито развитие, ами още следобед статийката ще я свалят от първа страница =ЗАДРЪСТЕНА с мухлясали текстове с огромно значение като „манганът“, „капанът“, „амтииии“.

   Полит – коректната позиция е известна още от комунизАма:
   „ПРАВ СИ ШЕФЕ“
   – и Градът си подвива опашката пред Чиновници, Сановници, Боляри, Архонтеси и КлептоКрати . . .

   1. . . . както изчезна всякаква следа от пикантната далаверка на Мико Попа дето пожелал ДА ЦУНЕ ГРАДСКИО ПАВАЖ по намалени цени = 0.00 лв/паве

    (Не е луд, който кльопа баницата, а който му я дава)

    ((КМЕТЕ ПЛОВДИВСКИЯТ ПАВАЖ НЕ ТИ Е БАЩИНИЯ!))

 3. Браво на арх.Тенев! Така се прави! За всеки неразбрал, човекът си рискува хляба, защото всички проекти на архитекти и инженери за обекти в Пловдив се одобряват в общината. А ОУП е основополагащ не само за строителството, а и за начина на живот в града.

 4. Щом арх. Тенев „се притеснява“ то ГрадоУстройството на Пловдив се нуждае не от СТЕСНИТЕЛНИ специалисти, а от ХАРАКТЕРИ.

  Ако в състава на Съвета архимандритите надцакват архитектите или мафиотите гласуват да асфалтират Хисар Капия – това значи, че му е сбъркана пропорцията и че следва да се СПРЕ и преработи тоя състав. То не може само Мутри и Калинки и Попадии и шуро… именно.

  КАБ Председателят е позиция ИЗБОРНА от Колегията (в случая дългогодишна) и няма логика никаква – нито житейска, нито правна – да подава заявление (пак добре, че не е „молба“) до някакво си недоносче вр. изп. дл. гладен „арх“ което е чиновниче, служителче, послушник на баскетБОЛНИЯ мозъклия, любим на пловдивчани почетен съселянин на Бойково.

  УВЕДОМЯВАШ КОЙТО Е НАЗНАЧИЛ ЕСУТ И МИНИСТЪРА.
  С КОЕТО НАПУСКАНЕ ОТ К.А.Б. ФАКТИЧЕСКИ СЕ РАЗТУРЯ СЪВЕТА. Обезсилват се вскякви нататъшни „решения“, договорки и далавери.

  ЕСУТ СЕ ПРЕ-ПРОПОРЦИОНИРА И ПРЕНАЗНАЧАВА ТАКА ЧЕ ДА СТАНЕ ‘Е’К’С’П’Е’Р’Т’Е’Н’.

  ((В.И.Д.Г.А. отива в миша дупка да ближе рани и да чака проку… то аслъ „стомна за вода…“ е до време))

 5. Никак не е прав арх. ТЕНЕВ да капитулира вместо да ОТСТОЯВА!

  Министърът следва да се намеси: СелСъветът не е над ЗАКОНА!

  Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

  Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

  Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

  По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе (?!?) практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

  При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

  Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

  Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се. Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

  Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните си „ПУП“-чета на коляно не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

  Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини ИТН отиват в коша.

  Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се …закрие.

  Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата.

  Колегията трябва да се вдигне НА БУНТ!

  ДОЛУ АХРЯНОВ!

  СТИГА ПОПСКА ГНУС!

   1. Съюзът на Архитектите =САБ= който през комунистическо беше единствената мъждива светлинка за Колегията, отдавна вече отмина в м.св. време, минало СВЪРШЕНО глаголно време…

    Откакто Камарата пое прерогативи и отговорности по ПРАВОСПОСОБНОСТТА, оттогава ролята на САБ е колкото на …Певческото Дружество. Декоративни политкоректни подмазватели

 6. Браво Чавдаре!Общината се самозабрави.
  Но лошото е ,че ще ги оставим да си правят поредните глупости.
  Цялата архитектурна колегия трябва да се противопостави на непрофесионалните решения на общината

  1. Не си прав
   „…че ще ги оставим да си правят поредните глупости“ когато са НЕПОПРАВИМИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

   Цивилизованият Град се гради по компетентен градо(раз)стройствен ПЛАН, а не от озверяли от лакомия агитки ортаци.

   БУНТ, КОЛЕГИ! (Ахрянов – за КМЕТ! ЗА ЦАР!)

  2. Ами излезте на протест и вие – архитектите на Пловдив. Нека се разчуе, да влезе в новините. Да стане ясно, че няма никаква експертиза и се нарушават закони. Да видим тогава кой какви изменения ще приеме.

   1. Кресливи озлобени от алчност и лакомия АГИТКИ са готови за „протести“ срещу скромна надница – – – има си агенции за целта.

    ГрадоРАЗстройството на Града обаче не може да бъде защитено от Експерти Специалисти Урбанисти ако МАФИОТИ ги надцакват при вземане решения в ЕСУТ (Експерт.СъветУстройствоТеритор).

    МАСОВИ БУНТОВЕ ТРЯБВАТ И ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ СЕЛСЪВЕТ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина