Обещано и неизпълнено: РИОСВ още чака доклад за екологична оценка на ОУП

Актуално Власт Градът Новини
кмет и областен

13 дни след срока, който сама си даде, Община Пловдив още не е депозирала в Инспекцията актуализирания доклад за екологична оценка на изменението на ОУП

„В началото на месец май, на 4-ти 2022-ра г., се проведе среща за проблемите по приемането на проекта за изменение на Общия устройствен план на град Пловдив. Тогава от общината обещаха, че в рамките на един календарен месец актуализираният доклад за екологична оценка на изменението на ОУП ще бъде депозиран в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ). Аз от своя страна поех ангажимент в Екоинспекцията да разгледат доклада в рамките на пет работни дни“, за това напомни днес областният управител на Област Пловдив Йордан Иванов. В пост в социалната мрежа той констатира, че днес – 53 дни по-късно – общинската администрация не е депозирала документа.

„Искам да напомня няколко неща:
– Обещания се дават, за да се спазват. Неизпълнението им руши доверието – освен в личностите, което в случая не е толкова важно, но и в институциите.
Доклад за екологична оценка на измененията в Общия устройствен план на Пловдив вече е връщан три пъти от РИОСВ и веднъж от експертния съвет – защото все не отговаря на законовите изисквания. Тук любезно ще разясня на кмета на град Пловдив Здравко Димитров – Зико, който напоително обясняваше, че тази оценка не я изготвя общината, а външна фирма, защо този му аргумент е несъстоятелен. Кметът е възложител на дейността на фирмата и има пълната власт и контрол да изисква от търговското дружество, изготвящо доклада за екологичната оценка, резултати, бързина и качество на работа.
Казус с ПУП-овете в града нямаше изобщо да има, ако общината си беше свършила работата и беше депозирала доклад за екологична оценка в РИОСВ, който да бъде приет без многократни забележки“, коментира Иванов.

Областният управител настоява за публичен отговор пред пловдивчани на следния въпрос:

Защо кметът и администрацията му не изпълниха ангажимента си по обещанието, дадено пред бизнеса и гражданите на Пловдив и в какъв срок общината ще депозира проекта за доклад на екологична оценка в РИОСВ?

Той припомня, че екологичната оценка е превантивен инструмент за оценяване на евентуалните значителни въздействия върху околната среда и човешкото здраве в резултат от прилагането на планове и програми на национално, регионално и местно равнище. Нейната цел е да гарантира високо равнище на защита на околната среда и здравето на хората и че екологичните съображения се вземат предвид при изготвянето, приемането и изпълнението на програми.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Обещано и неизпълнено: РИОСВ още чака доклад за екологична оценка на ОУП

  1. Абе не го мъчете повече този човек!Ми той толкова си може!Какви са тези ОУПИ,какви оценки и екологии ги говорете!Ако говорим за Тулупи ,може и да ги разбере !Но за другите неща ще почакате ,след една година при другия кмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.