Демократична България: С изменението на ОУП се залага корупционна бомба

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Изпод тепето Новини

Веселина Александрова: С така заложените изменения на плана, с които общината делегира ангажимента за озеленяване на частните собственици и инвеститорите, главния архитект ще лекува счупен крак с лепенка и ще казва, че е гипс

С измененията в Общия устройствен план се залага корупционна бомба, алармираха днес общинските съветници от Демократична България. Те подчертаха, че ако планът се приеме във вида, в който е в момента, ще се отвори възможност за търговия с влияние от страна на общинската администрация години наред.

Причината за това са заложените проценти за озеленяване в частните имоти, заради които председателят на Камарата на архитектите в Пловдив арх. Чавдар Тенев напусна Експертния съвет по устройство на територията. Още в началото на месеца той направи дълъг анализ на измененията на ОУП пред Под тепето, след като напусна ЕСУТ, и изрази огромните си притеснения от това, което се прави, като го определи като „голяма беля”. Според Тенев, а и според съветниците от ДБ, има недопустими отклонения от правилата. Председателят на КАБ отбелязва, че това ще доведе до силно влошаване на инвестиционния климат, а според групата на Демократична България в местния парламент- до „перфектно замислена корупционна схема”.

„ Твърденията на кмета Здравко Димитров и назначения от него главен архитект на града Димитър Ахрянов, че с изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив се цели борба с презастрояването и се предвижда повече озеленяване и по-ниски параметри на застрояване, е лъжа, алармираха днес общинските съветници.

„В проекта на ОУП са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели. Това изглежда като перфектно замислена корупционна схема. Ако планът се приеме в този му вид ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред. В същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина”, заяви председателят на групата на ДБ в ОбС Веселина Александрова.

Тя добави, че една немалка част инвеститори в някакъв момент ще се сблъскат с незаконосъобразните и доста ограничаващи строителството параметри в „новия“ ОУП. „ Пред тях ще има две възможности –да водят дела за незаконосъобразност на параметрите няколко години или да потърсят съдействие от общината за промяна на параметрите. При разговор с общината се задейства схемата да се направи „добрина“ на инвеститора и показателите да бъдат променени в най-благоприятен за него вид. Дефакто Общината ще вкара показателите в законовата им рамка, но под формата на „услуга“.  Ако Наредба 7 казва „озеленяване в парцела от 20 до 30 %“, а в ОУП са заложени незаконосъобразните 40 %, инвеститорът ще получи желаното от него минимално озеленяване от 20 %. И това ще е законно и никой не може да го оспори впоследствие. В резултат вместо 40% озеленяване, ще имаме 20% озеленяване. Схемата накратко е следната- умишлено се качват параметрите на озеленяване и се намалява кинт, за да може по-късно, за избрани инвеститори да се изтъргува разликата до параметрите на Наредбата. Така формално се спазва закона, но е осребрена „добрината“ към инвеститора.Отваря се пътят за корупция за години напред, за извиване ръцете на инвеститорите и в крайна сметка за презастрояване на града”, подчерта Веселина Александрова.

Според общинските съветници, ако увеличаването на зеленината в изменението на ОУП е наистина водеща мотивация за общината, то това увеличаване трябва да се случи като се вдигне значително площта на парковете в града – от една страна като се запазят всички съществуващи към момента такива и от друга – като се добавят терени за нови паркове.

„Градоустройствената логика за големи населени места (която е заложена и в закона) е по-нисък процент озеленяване в зоните със строителство за сметка на по-големи и по-гъсто разположени зони за рекреация тип паркове”, коментира Добромира Костова.

Според общинските съветници ако сега се спази Наредбата, предпоставки за корупция в бъдеще няма да има. Според тях има два начина да се избегнат презастрояването и възможността за търговия с влияние още докато още не е приет плана.

В Наредба 7 показателите не са конкретно число, а са с минимуми и максимуми. Общината може да заложи в плана онези параметри по наредбата, които са най-щадящи-максималното допустимо озеленяване и минималната възможна интензивност на застрояване. Така ще е законосъобразно и схемата за узаконяване „на добра воля“ става невъзможна. Има и друг начин. Ако общината държи да има отклонение от наредбата и то да е законно, в самия закон има легална процедура по мотивирано искане на разрешение от МРРБ. Така законно ще можем да получим исканите параметри, които да гарантират повече зеленина и по-малко строителство. Община Пловдив трябва спешно да задейства някой от посочените варианти още сега, преди ОУП да е приет. Защото после пловдивчани ще останат излъгани, а инвеститорите ще бъдат изнудвани”, каза Веселина Александрова.

Общинските съветници ще поканят арх. Чавдар Тенев да вземе отношения по темата в пленарната зала на местния парламент още на следващата сесия. Следващата им стъпка е да организират отворена среща с главния архитект, с инвеститорите и браншовите организации, за да се обсъди казуса в детайл.

„С така заложените изменения на плана, с които общината делегира ангажимента за озеленяване на частните собственици и инвеститорите, главния архитект ще лекува счупен крак с лепенка и ще казва, че е гипс. Не, ние казваме, че е лепенка“, заключи Веселина Александрова.

Зеленина на човек

16,4 квадратни метра зелена площ на гражданин са предвидени в изменението на ОУП, което е с близо процент по-малко от стария план. Нови големи паркове обаче не се предвиждат, с изключение на един в Коматево. Предвидените зони за разширение на града на юг също не са обмислени в тази посока. А именно в Южен е най-сериозен проблемът със зелените площи на човек- там са 4 квадратни метра. Именно липсата на идеи за публични зелени зони и пояси са големия проблем в случая, а не зеленината в частните имоти.

Главният архитект и ЕСУТ

От Демократична България заявиха, че не знаят дали арх. Чавдар Тенев би се върнал в ЕСУТ или дали КАБ ще излъчи друг представител за един от най-важните градски органи. Добромира Костова подчерта, че все още има сериозен проблем с прозрачността в работата на експертния съвет. Едва преди 2-3 месеца, след дълго настояване, тя най-накрая е започнала да получава дневния ред за съвещанията на съвета. Достъп до него медиите нямат.

Днес съветниците отново повдигнаха въпроса за провеждането на конкурс за главен архитект. „От първия ден от назначаването на арх. Ахрянов казваме, че конкурс по закон трябва да има. Кога ще се проведе той, пита Веселина Александрова.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Демократична България: С изменението на ОУП се залага корупционна бомба

 1. ПУП-авото незаконно строителство да се третира ЕДНАКВО! каза:

  Министърът следва да се намеси: СелСъветът не е над ЗАКОНА!

  Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

  Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

  Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

  По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе/Харвард практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

  При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

  Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

  Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се.

  Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

  Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли КОРЕНЯК, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, Послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните си „ПУП“-чета на коляно не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

  Заповедта му за назначаване ако КАБ откаже правоспособност се обезсилва, подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини отиват в коша.

  Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената си функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може да се …закрие.

  Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли/беси в градоустройството и архитектурата.

  Колегията трябва да се вдигне НА БУНТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.