АктуалноБългарияЖивотНовини

Времето в Пловдив: Температурите ще се повишат

Първият ден на астрономическата зима идва с по-високи температури от последния ден на есента. Зимата настъпи тази нощ в 23:48 часа.

През деня в четвъртък времето ще се задържи сухо и облачно, но с чести разкъсвания на облачността, като се очакват повече слънчеви часове. 

Максималните температури ще се повишат и ще са между 7 и 10° С.

Тенденцията ще се задържи и в последния работен ден от седмицата, когато максималните стойности ще достигат 13°-15° С.

Припомняме, че на 16 декември беше регистрирано средно по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетнто пространство, ще достигнат Земята на 22-23 декември, четвъртък-петък, и ще предизвикат геомагнитна буря от клас G2-G3, сочат данните.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове. Настоящата буря ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще може да се наблюдават най-добре, са Аляска, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежки храни, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух. 

Снимка: Plamen Denchev/ В очакване на Коледа

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина