АктуалноБизнесГрадътКриминалеНовиниОбщина Пловдив

В Пловдив борят грозните графити с нано технология – ВИДЕО

След обработка местата се почистват само с вода за минутки

„Идеята е – те ще драскат, ние ще чистим“, каза шефката на ОП „Чистота“ инж. Десислава Георгиева

Общинското предприятие „Чистота“ тръгва на борба с един от съвремените бичове на модерен Пловдив – графитите, с помощта на новите технологии. Това стана ясно на нарочна демонстрация, направена на едно от емблематичните места в града, което най-често страда от набезите на дрескачите – скалите на Сахат тепе.

Показаната машина използва нанотехнология и чиста вода и позволява лесна поддръжка на обработените места за дълъг период, обяви директорът на ОП-то инж. Десислава Георгиева.

Методът е избран след проучване и е изпробван около месец. За мястото на демонстрацията бе избрана скала, почистена само преди два дни, която отново е издраскана тази нощ.

Вижте как действа в следващото видео.

За по-малко от 2 минути картинката изчезна под силната водна струя. Фирмата дава гаранция до 10 измивания.

Графитърите обикновено идват по тъмно и ползват маски, за да крият лицата си. По този начин трудно могат да бъдат разпознати на камерите, разказа Георгиева.

Идеята е – те ще драскат, ние ще чистим„, каза още шефката на ОП „Чистота“.

Фирма предоставя апаратурата за своя сметка. След почистването на драсканиците мястото се обработва с наночастици и това позволява в бъдеще да се почиства много бързо и то само с вода.

Предишният метод използваше пясъкоструйни машини.

Това е немска технология с нанопокритие създава защитен слой на повърхността, което позволява много по-лесно отстраняване само с чиста вода под налягане при следващо надраскване. Технологията е много по-екологична и икономична. Може да предложи трайно решение на почистването на графити„, поясни Атанас Кираджийски, представител на компанията, която предлага технологията за България и вече оперира с нея в няколко градове у нас.

По думите на инж. Георгиева почистването ще се извършва съвместно между ОП-то и пловдивската компания-дистрибутор на технологията. За целта ще се изготви график.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Цялата ни планета е пълна със различни форми на графитите има ги още от пещерните хора и най древните познати култури на човечеството като шумерската ,египетската, месопотамската (няма да изброявам схванахте) има ги и в американските гета както цял свят знае има ги в упадачните квартали на мегаполисите има ги на всички континенти под формата на изкуство (което е субективно дали е красиво или грозно ) има ги и в културата на спорта най вече футбола по цял свят но там най често творческия поглед не е важен … това много рядко са графити рисувани или по точно написани от хора наясно с графити културата . Има обаче много туристи който обикалят по света и рисуват по няколко пъти в градове койо ще посетят веднъж или малко пъти и тогава рисуват по централни видими места нашата столица София е пълна с графити на туристи тук в пловдив също сме имали доста но това което дразни хората не са графитите а драсканиците на неадекватници или деца аз също не ги харесвам и се радвам че имаме технология за премахване на глупостите но е смешно да се смята че всичко е графити или всяко нещо на стена е изкуство . Добра реклама на общината браво!!!! Хората от големите и успешни градове и държави одавна са възприели разликите между различните графити нека не бъдем ние селтаците …Пловдивчаните хората от града с най богата изтория и многобройните легендарни художници . Фирмите който пройзвеждат графити боя също така пройзвеждат и анти графти средства точно с цел отстраняване на глупостите и в много градове уличните графити галерий се пребоядисват през една седмица за да има място за нови рисунки на тези който искат да се учат на графити културата.

  2. Графитите се зародиха в черните гета на Америка като деструктивна форма на протест срещу системата и срещу белите. На днешно време там ще ги видите в проблемните градове и квартали, по правило управлявани от демократите. В благоденстващите райони ги няма. А по света минават за изкуство и себеизразяване. Все още. И кой знае докога.

    1. 100% глупости. Стъпвал си в „благоденстващи райони“, ама друг път. Закарай си комунистическия гъз към Мащеха Раша и си стой там щом ти е толкова невероятно.

  3. Някой може ли с думи прости да обясни защо вместо общината да прахосва нашите пари в титанична битка с „артистите“, Общинския Съвет не приеме по-строги мерки срещу тях. Например, нарушителите или техните родители да платят сериозни глоби и се задължат да премахнат графитите. Ако откажат, да заплатят цената за почистването.
    В същия дух, докога управата на р-н Централен ще се прави, че не вижда безразборно налепените къде ли не обяви за услуги. Имало глоби и т.н, но колко от тези фирми, които даже са си оставили телефоните и имената, са глобени досега? Накарани ли са да си отстранят обявите? Пак ли няма член и параграф по който да бъдат санкционирани или отговорните лица са развили тунелно виждане и си зяпат втренчено върха на чепиците само докато ходят по тротоарите в центъра на града?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина