АктуалноБългарияГласовеМненияНовини

Три села се вдигат срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско

Селата Горнослав, Долнослав и Червен се обединиха срещу концесия за добив на мрамор в непосредствена близост до къщите и имотите им.

Както Под тепето ви съобщи фирма Запрянови ще добива мрамор край Пловдив почти без пари. Решението за това е на служебния кабинет, а инвестиционното намерение на дружеството е от 2018-а г. Условията на договора, когато той бъде подписан от МИЕ, са за 35 години с концесионна такса общо за периода малко над 700 хил. лв.

В тази връзка на общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия, която беше обнародвана в Държавен вестник, след решение на Министерски съвет, в началото на ноември.

Недоволните жители решиха, че ще предприемат ефективни протестни действия срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Успоредно с това те ще подадат жалби по законоустановения ред и вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове. Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилска стратегия.

Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души- лекари, общественици и родственици от цял свят, които са готови да помогнат.

„Знаем, че шансовете ни не са малки, държавата ще трябва да започне да мисли за нашите природни и исторически паметници. Селото ни е в подножието на скалните феномени – Белинташ (Беланташ), Караджов камък, на енеолитния храмов комплекс Лопките, късноантичната и средновековна крепост Калето. Здравето, водата, защитените видове и местните бизнеси са ни най-важното“, споделиха днес живущи.

В един глас те казаха, че са готови на затваряне на пътища, както и на протести пред сградите на институциите. Местна инициативна група се е заела със задачата да представлява интересите им.
Министерски съвет с решение № 863 ОТ 2 НОЕМВРИ 2022 г., ДВ, обявява предоставянето на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства – неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали – мрамори и мраморна баластра, от находище „Делчевото – 2“, участък „Делчевото – 2 юг“, разположено в землището на с. Горнослав, община Асеновград, област Пловдив, на „ЗАПРЯНОВИ – 03“ – ООД, Асеновград.

Концесионна площ „Делчевото-2″,в землището на с. Горнослав, общ. Асеновград, обл. Пловдив попада в границите на защитени зони BG0001031 „Родопи Средни“ и BG0002073 „Добростан“ и от 22.06.2017 попада в буферната зона на нов тип биосферен резерват „Червената стена“, в съответствие с изискванията и принципите на Севилска стратегия на 29-та сесия на МАВ-ICC.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина