АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Сменят статута на сградата на БНБ на Малката главна

Статутът на бившата централа на БНБ на Малката главна вероятно ще бъде сменен този четвъртък. Общински съвет ще разгледа и гласува предложение за обявяване на имота в публична общинска собственост, като идеята е по този начин да бъде защитен от частни интереси, както навремето се случи с кино Космос. В момента фамозната историческа сграда, единичен паметник на културата, е частна общинска собственост.

Красивата сграда на арх. Анри Майер, построена през 1909г., бе дарена на общината от Българска народна банка при след споразумение между двете страни през 2013г., когато БНБ получи терена край Скобелева майка за нов касов център.

Да помечтаем за бъдещето на сградата на БНБ (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

След като администрацията получи ключа за сградата се появиха слухове, затвърдени и от кмета Здравко Димитров, че архитектурното бижу може да бъде дадено за IT център с профил киберсигурност.

Идеята обаче не се харесва на много хора, които смятат, че зданието трябва да има културни или обществени функции. Именно това пише в предложението до местния парламент, внесено от групата на ГЕРБ- сградата да се превърне в притегателен център и гореща културна точка. За тази цел, според предложението, тя трябва да бъде публично общинска собственост.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Защо просто не се направи музей на банковото дело , да речем на БНБ . Да се изложат стари монети , банкноти ,каси ,сейфове и тнт всичко свързано с банковото дело ,и ако да речем е твърде голяма сградата з да се експонира само БНБ , може да се направят и отделения за световното банково дело…..Все едно , ясно е че там трябва да се помести някакъв музей .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина