АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Имало предложение за сградата на БНБ- да стане IT хъб

Случайно ли бе отварянето на вратите на БНБ вчера? Този въпрос изплува днес в общински съвет, където групата на ГЕРБ внесе предложение общината да отпусне средства за провеждане на конкурс за функционалното използване на зданието.

В същото време, докато едните говорят за конкурс, кметът Здравко Димитров съобщи, че вече има конкретно предложение за бъдещето на сградата- тя да стане нещо като IT хъб. Решение, което общината явно обмисля, но без знанието на общинските съветници на този етап. И без знанието на хората, посетили вчера сградата.

„Има предложение вътре да влязат IT специалисти, като мозъчен тръст да стане на Южна България. За общини, за организация на транспорта, кибер сигурност, всичко да бъде там. Общината да го направи, съвместно с висши учебни заведения, съвместно с други институции. Като предложение го има, но още е в суров вид, затова не съм го казал.  Има много варианти за сградата, но за всичко се искат пари”, съобщи днес кметът Здравко Димитров.

Изявлението му идва ден, след като стотици пловдивчани прекрачиха прага на сградата, за да се дивят на красотата й и отвътре и да помечтаят за нейното бъдеще. Появиха се много идеи на място, предложени от самите граждани, но нито една от тях не бе свързана с IT хъб.

Интересното е, че кметът заговори за мозъчен тръст  и кибер сигурност седмица, след като кметството прие като подарък нова защита, разработена от експерти от Израел, която ще пази Община Пловдив и структурните й звена от кибератаки. Защитната система е подарък към местната администрация от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет. Може би точно ССИ и ПУ визира кметът като евентуални партньори в бившата сграда на БНБ. Изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива е доц. д-р Алексей Петров, но той не присъства на срещата.

„Изграждането на Цифровият иновационен хъб Тракия се реализира от Съюза за стопанска инициатива и ПУ „Паисий Хилендарски“ с подкрепата на Община Пловдив. Очаква се в следващите 3 години иновационният хъб да подпомогне в огромна степен бизнеса в Централна България по пътя му към дигитализация, което ще го направи още по-конкурентоспособен. Продуктът за киберсигурност е представен и пред Министерството на електронното управление. Той е подарен на Община Пловдив за време от една година тестов период. Ще се поддържа от преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“, един от които е израелският специалист Орен Елимелех”, съобщиха от пресслужбата на кметството миналата седмица, след представяне на програмата на работна среща на кмета Димитров с председателя на ССИ Васка Бакларова и Орен Елимелех, който е консултант на съюза и един от създателите на защитната програма.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина