АктуалноБългарияЖивотИзпод тепетоНовини

Село Чурен обезлюдя

За една година и последните 7 жители на магичното място в и без това малкото къщи, разхвърляни на 1435 метра надморска височина по рида Върховръх са го напуснали

Едно от най-китните села в Западните Родопи – Чурен, което се намира на територията на Пловдивска област, вече официално е безлюдно.

7 души е населението на китното родопско селце, разположено на 1435 метра надморска височина“ – така започва разаказа ни за „Магията на село Чурен, само на час път от Пловдив“ – един уикенд маршрут, който екипът ни ви е показал през август м. г.

Според официални данни за демографията на региона, публикувани днес от Териториалното статистическо бюро – Юг на Националния статистически институт, в края на миналата година населението на област Пловдив е наброявало 631 516 души, което е намалениеи с по-малко от 0.5% спрямо предходната 2021-а г.

74.4% от хората в региона живеят в градовете. В цели 19 пловдивски села жителитe са под 50 души, а родопското село Чурен е напълно обезлюдено, сочат данните на бюрото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина