АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Магията на село Чурен само на час път от Пловдив

7 души е населението на китното родопско селце, разположено на 1435 метра надморска височина

Живо през топлите месеци и почти безлюдно през зимата. Такова е едно от най-китните села в Западните Родопи в близост до Пловдив – Чурен.

В и без това малкото къщи, разхвърляни на 1435 метра надморска височина по рида Върховръх, целогодишно живеят едва 7 души, поне според последното преброяване. Зимата е почти недостъпно. Лятото обаче дивното селце е пълно с хора, които полагат огромни грижи, за да изглежда то по такъв начин – имат особено отношение към мястото.

Чурен се намира на 26 километра от Перущица и на около час път с кола от Пловдив. Тесния път с много завои минава през друго забележително населено място – село Скобелево. И, разбира се, през прекрасния Върховръх. Местността е изключителна, тъй като съчетава гъсти гори, широки поляни и невероятни скални панорами.

Чурен е основано на място, където някога турците са имали казарми с войници. Името на селото също е турско. Разположено е в изворната област на Чуренската река, която слиза към с. Тъмраш.

Голямата забележителност на селото е църквата, построена със собствени средства на чуренци- „Свети пророк Илия“.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. Добре, ама няма ПОДЛЕЗИ = как ша пресичам?

   Казват, че и светофари нямало, та има да стърча за Зелена Светлина…

   1. Каже: (цит.): „…църквата, построена със собствени средства на чуренци- „Свети пророк Илия“ = ама да не би Нотариалнио Акт да е ф ючбунарскио Аятоллах Мики Попа със злия поглед, с ролекса и с лимузината с пожарникарска сигнализация?

    Както си му е табието на МУТРО’ПОЛИТо да завземе де що мерне лакомото му око?

    Кражбата на века САН КИРИКО на МАА =Международната Академия по АРХИТЕКТУРА беше и тя без нито стотинка държавна нито църковна СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НА АРХИТЕКТИТЕ.

    Десетилетия наред отчислявали половината от всеки хонорар, та арх. Любо ШИНКОВ да проектира имитативно „да мязат“ в Стил палатите около разклатена на слаби темели църквица (укрепването на свлачището костваше по-скъпо от новите сгради)

    1. Гарнизонът да си отваря очите да не би някоя тъмна безлунна нощ ПАВЕТАТА ДА ОТПЪТУВАТ КЪМ БАНКЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина