АктуалноИзбориНовиниСъд

Съдът: Кметът на Карлово е легитимно избран

Административен съд – Пловдив се произнесе със съдебен акт по адм. дело № 2808/2023 г., с което потвърди като законосъобразно Решение № МИ-306/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Карлово, с което е обявен спечелилият кандидат за кмет на община Карлово Емил Кабаиванов и отхвърли като неоснователна жалбата на Веска Ненчева  – кандидат за кмет на община Карлово, издигната от коалиция от партии „БСП за България“.

Съдът е приел, че в настоящия случай в оспорените, (а и във всички останали) протоколи на СИК липсват спорове между членовете на секционните избирателни комисии относно броя на действителните и недействителните бюлетини и липсват възражения или особени мнения. Не са подадени жалби и възражения, които да бъдат отразени в протоколите. В тази връзка и не се поставя под никакво съмнение материалната доказателствена сила на секционните избирателни протоколи.

В мотивите си съдията-докладчик е посочил, че предвид установената по делото фактическа обстановка изборните резултати са определени в съответствие със законоустановените правила и процедури за определянето им, и изборът за кмет на община Карлово не е недействителен. Противно на оплакванията на жалбоподателката, решението на ОИК Карлово за определяне на изборните резултати е валиден административен акт, постановен в законоустановената форма.

Съдебният състав не е констатирал нарушения на процесуалните правила, като е приел, че актът е постановен в съответствие със закона и целта, която преследва законът при издаване на актове от категорията на процесния такъв.

Съдът е достигнал до извод, че не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, поради което и липсва опорочаване на волята на избирателя.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7 – дневен срок от съобщаването му на страните.

Снимка: бгнес

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Това е кметът който е направил най-много за Карлово и за общината . А от червените кметове почити нищо , само алкохолни подвизи на маса и липси .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина