АктуалноГрадътНовини

С гайда започна протестът за спасяване на парка до Гребната – ВИДЕО

Десетки пловдивчани се събраха пред Областна управа с искане да се върне решението за новия ОУП на Пловдив като незаконосъобразно

Десетки пловдивчани с плакати, сред които „Това е парк“, „Каква история искате да напишете днес“, „Зеленото сърце на парка“, се събраха днес пред сградата на Областна администрация – Пловдив с искане решението на Общинския съвет от преди седмица за промяна на статута на част от парка до Гребната база в такъв за рекреация да бъде отменено.

Протестът започна с изпълнение на гайда на „Хубава си моя горо“. Събралите се пловдивчани имат едно основно искане – среща с Ангел Стоев, който да вземе решение за връщане на новия ОУП като незаконосъобразен. Самият протест е мълчалив. Той започна около 12 часа, а нови хора постоянно идват.

Сред плакатите са такива с размера на парка, който е над 80 000 кв. м., такъв с представена история на парка от 60-те години насам и въпроси „Кмете, защо открадна парка от децата?“.

Според юристи и експерти по градоустройство, решението трябва да се върне, тъй като е незаконосъобразно. То противоречи на член от ЗУТ, според който една територия, отредена за зеленина не може да бъде със сменено по-късно предназначение, каквото се случва с тази част от парка до Гребната база.

Протестиращите са пожелали да се срещнат с областния управител пред сградата на администрацията, но по информация на „Под тепето“ той ще покани техни представители на среща в заседателната зала.

Досега реакция от страна на Ангел Стоев и областната администрация не е имало по казуса, тъй като досега пълният комплект документи с решението на Общинския съвет от преди седмица не е пристигал в Областна администрация, стана ясно още на протеста. Тази документация е пристигнала едва днес сутринта и тепърва юристите на институцията ги преглеждат за пръв път.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина