АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиМненияНовини

Разрушиха неправомерно малката страда в Капана

Направомерно е била разрушена малка къща в Капана, на улица „Железарска“. Това стана ясно от проверка на общинските власти, дошла в следствие на сигнал към кмета на район Централен Георги Стаменов. За казуса писахме още преди десетина дни, когато демонтажът на сградата запраши квартала.

В последните дни граждани алармирали, че строителният обект не им позволява да преминават пеш по улица „Железарска“, тъй като заради него е ограден тротоара, водещ до спирката. Освен това, както писахме по-горе, дейностите на бригадата в имота запрашаваха целия квартал, а поставената на павираната улица гондола изяжда и до днес едно от малкото паркоместа в натоварената откъм спрени автомобили зона. Оказа се, че за нито едно от горноизброените действия, изпълнителите на събарянето не са имали разрешение. Нямат дори платено тротоарно право за заградената пешеходна зона.

Пред Под тепето Георги Стаменов коментира, че след гражданските сигнали е направил проверка в района, за да установи, че молбата за План за безопасност и здраве за бутането на постройката не е одобрена от администрацията и съответно инвеститорът няма право да бута сградата. Тя не е паметник на културата и няма защитен статут, но следва да се спазват куп правила при действия по демонтажа й, особено в тази градска зона. Стаменов информирал Инспектората и Общинска полиция, които констатирали заградения тротоар, гондолата и съборената без нужната документация сграда. Собствениците са издирени и предстои да им бъдат наложени санкции.

Както писахме преди това, на обекта няма информационни табели. Малкото дюкянче в Капана стана поредната жертва на инвестиционни намерения в града. Вековната тухлена сграда на „Железарска“ с типичен за квартала имот с малко лице, вече е в историята, при това неправомерно.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина