Пуснаха единият от групата за фалшиви документи в домашен арест

Актуално Градът Новини Темида

Останалите четирима остават задържани под стража

Обвинените за изработване и пласиране на неистински официални български документи за самоличност на чужди граждани извън ЕС – Васил Гайдаджийски, Борис Ябълков, Христо Лозев и  Боян Кабашки – остават в ареста. Това постанови Районен съд – Пловдив днес, като уважи искането на Прокуратурата.

Фалшификаторите на документи застанаха пред съда (ВИДЕО) 

Според обвинението са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка. Извършени са множество претърсвания на адреси, разпитани са десетина свидетели и от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите Гайдаджийски, Ябълков и Сарийски са изготвяли неистински документи, който се предоставяли на чужденци. Един от тях е тунизийски гражданин, за когото няма регистрирано влизане в страната. Друг е гражданин на република Турция и “само бдителността на граничните служители е предотвратила опита му да напусне страната с фалшиви документи”, посочи прокурор Светослава Пенчева.

“Дейността им е добре обмислена и организирана. Намерените документи са с високо качество и могат да заблудят органите на реда. Всеки един е получавал не малки суми за документите. Само най-тежката мярка може да ги възпрепятства да извършат други престъпления,” каза още другият наблюдаващ прокурор Стоян Павлов.

Обвинителите изтъкнаха, че Христо Лозев е в съда само 3 години след присъда за същото престъпление и не е преустановил дейност. В дома си е държал средства за изготвяне на документи – заготовки, плаки и други, което говори за упорита престъпна дейност. Служителят на МВР Боян Кабашки бе определен за  двигател на групата, предоставял данни от регистрите на МВР за съществуващи хора.

Защитникът на униформения – адв. Атанас Павлов, се обърна към съда с думите, “Би трябвало от юридическа гледна точка аз да съм в най-изгодна позиция, но от фактическа това не е така?!”

Той заяви, че клиентът му е с изрядна история.

“Не може само това обстоятелство, че е служител на МВР да му носи негативи! Да, знам, че медийно звучи много добре. Прокуратурата твърди, че има възможност да се укрие, да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването. От къде са установени тези твърдения? Той има постоянен адрес, работа, чисто съдебно минало, отглежда сам непълнолетната си дъщеря, а свидетелите, на които той хипотетчно би могъл да повлияе, са с него в ареста.”

Павлов изрази надежда мярката да не се използва като предварително наказание и поиска “парична гаранция” за полицая или “домашен арест”, за да може да се грижи за 14-годишната си дъщеря. (Вижте още адвокатът на Боян Кабашки: Ще извърши ли друго престъпление? Не- той вече няма да е в органите на МВР). Съдът не уважи неговото искане.

Не ги познавам! Никога не съм ги виждал! За първи път се срещам с тези хора“, това бяха първите думи на осъждания за подобно престъпление пловдивчанин Христо Лозев пред магистратите. Той поиска по-лека мярка с аргумента, че има две деца, за които трябва да се грижи и живее на семейни начала в Карлово по постоянен адрес.

Неговият защитник адв. Попчев, заяви, че Лозев е попаднал в групата заради злощастно стечение на обстоятелствата. „Наистина, преди 5 години е осъждан за подобно деяние. Някога, след като е минал обиска, той прибрал в дома си кашон с 200 -300 листа, които не ги е погледнал. Да, текстът в закона е „който държи“, но трябва да тълкуваме дали тези материали са годни да станат документ за самоличност,“ аргументира са той. “Това, че държиш някакви бланки не е доказателство, че си ги използвал,” коментира Попчев в кулоарите по-рано.

Кирил Николов, който представлява 60-годишния Васил Гайдаджийски, се солидаризира с колегите си и настоя за мярка „гаранция”. Той изтъкна, че делото е 10 тома и в тези страници не е открил нещо, което да може да свърже с клиента ми.

Делото е образувано през март 2020 година и задържаните са разследвани 10 месеца. Приложените доказателства срещу клиента ми са намерени едва преди 3 дни. Васил практически е обвинен въз основа на съдебен договор. Обясненията на Рангел са единствените доказателства срещу клиента ми. Той е дал обяснения посредством текст под формата на признания. В разпита му се вижда, че той не ги е подписал. Стои само подписа на служебния му защитник. Очевидно е нали? Единственото нещо, което уличава Гайдаджиев е обяснението на Васил. Това не е обосновано предположение“, заяви Кирил Николов.

Г-н Съдия, вижте го този човек – шофьор на боклукчийски камион. Дано не ми се обиди! Този човек е с толкова ограничен потенциал – да ме прощава, че от само себе си е ясно, че задържането му за 72 часа е изиграло ролята си,“ завърши адв. Николов.

Само за обвиняемия Рангел Салийски бе определена по-лека мярка “домашен арест”. Неговият защитник представи амбулаторен лист и решение на ТЕЛК от миналия месец, като от документите стана ясно, че мъжът е изкарал мозъчен инсулт и има висок процент инвалидност. Адвокат Харалампиев заяви в залата, че подзащитният му не е приемал лекарствата, които са му назначени ежедневно, откакто е задържан в петък и не е ясно какво ще стане с него.

От всички документи в папката, която гледахме заедно с останалите четирима колеги в почивката, не става ясно кой от петимата обвиняеми в какво е съпричастен. Не може Прокуратурата да иска задържане под стража на петима души, вкупом, с различни характеристични данни. Един осъждан преди 10 години, най-младият в изпитателен срок… Ще ви моля да прецезирате мярката на всеки един! За моя клиент искаме по-лека мярка, която е приравнена на исканата от обвинението, а именно „домашен арест“. Той има постоянен адрес в Съединение, а там има Районно управление,“ пледира адвокат Харалампиев.

От своя страна Салийски каза по време на снемане на самоличността му, че е осъждан преди много години „за един имот“, но не можа да уточни кога. В момента не работи, тъй като е съкратен.

Съдът прие, че първата от трите необходими, комулативни предпоставки за вземане на най-тежката мярка е налице – предвидено наказание „лишаване от свобода за повече от 5 години“. По отношение на втората за обосновано предположение съдията счете, че доказателствата от свидетелски показания са подкрепени с такива от претърсвания и изземвания, както и  самопризнания. „Действително има известно покриване на два подписа при единия протокол, но при внимателно вглеждане те се виждат без да е необходима графологическа експертиза. Районният съд отчете, че обвиняемите имат постоянни адреси и работа, без един, но изтъкна, че е на лице значителна престъпна организация и има опасност да извършат други престъпления.

Eто и решението на Съда:

“РАЙОНЕН СЪД – ПЛОВДИВ  взе най-тежката мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“  спрямо четирима от обвиняемите, а именно: В.Й.Г, Б.Н.Я., Х.Х.Л. и Б.Х.К.

В мотивите си Съдът  сочи,  че е налице опасност същите да  извършат и друго престъпление, като отбеляза, че става въпрос за една продължителна престъпна дейност свързана с имотна облага, в която  участва и лице от МВР именно от службата, която отговаря за имигранти и бежанци, че е налице  добро разпределение на ролите между петимата обвиняеми, като и че всеки един има значителен принос за осъществяване на престъплението и че самият характер на престъпленията, продължаваната престъпна дейност  и участието на длъжностно лице изключително завишават престъпния характер на деянието.

Поради тези мотиви Съдът е преценил, че най – адекватна мярка за неотклонение спрямо обвиняемите В.Й.Г, Б.Н.Я., Х.Х.Л. и  Б.Х.К. е вземането на най-тежката такава, а именно „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“

СЪДЪТ остави без уважение искането на РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ПЛОВДИВ за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо единия от обвиняемите, а именно обв. Р.А.С.

В съдебното заседание защитникът на обв.Р.А.С. е представил множество медицински документи, удостоверяващи тежкото здравословно състояние на обвиняемия, предвид и на което спрямо същия Съдът взе мярка за неотклонение „ДОМАШЕН АРЕСТ“, която да се изпълнява на адреса по местопребиваване на обвиняемия.”

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 26.01.2021г. от 15:30 ч.”

Споделете ни във:

1 коментар за “Пуснаха единият от групата за фалшиви документи в домашен арест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.