АктуалноГласовеЗабравеният градНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Протест на сесията за Хуманитарната гимназия

Родители от активите на ОУ „Княз Александър Първи“ и ХГ „Св. Свети Кирил и Методий“ чакат седмици отговор за искана среща с ръководството на Община Пловдив

Родители, чиито деца учат в ОУ „Княз Александър Първи“ и ХГ „Св. Свети Кирил и Методий“ излизат на протест тази седмица, разбра Под тепето. Те се събират рано сутринта в четвъртък пред сградата на Общински съвет – Пловдив, за да отидат на заседанието на местния парламент.

Борбата на инициативния комитет, родителския актив и обществения съвет за ремонт и нова сграда на най-старото училище в България се води повече от 4 години, напомнят те.

Гражданите се чувстват излъгани и надеждата им нещата да започнат да се случват отново е попарена.

Пред репортера ни Елена Филипова и Георги Присадов – родители от актива на ОУ „Княз Александър I“, разказаха, че на 3 май са входирали „искане по имайл за среща с управляващите Пловдив: г-н Димитров, г-н Райчев и г-н Стоянов, за обсъждане на намеренията на Общината да строи толкова необходима нова сграда в двора на Хуманитарната гимназия, за която МОН осигури 8 милиона още 2020 г. Те напомнят, че Общината проведе конкурс за инженеринг, но ВАС обяви Избора за незаконен.

Родители от Хуманитарната гимназия: Управляващите се хвалят с облачни технологии, а не идват да се снимат в училища с падащи камъни – ВИДЕО

Искаме да знаем на какъв етап е целият този процес! – категорични са от родителския актив.

„Нуждата от разделянето на двете училища (ХГ „Св. Свети Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“) с 2000 деца и преминаването към едносмеkен режим на работа е крещяща и не е по-различна от ситуацията с FМГ „Академик Кирил Попов“ и ОУ „Драган Манчов“, коментират те.  

До момента нямаме покана за среща с управата на Община Пловдив, а само обяснения по телефона от съответните секретарки, кой, кога е в отпуска, разказаха Филипова и Присадов. 

Предвид случващото се с Математическата гимназия през последните дни и в резултат на изключително активен Обществен съвет, сме принудени да предприемаме отново комуникация чрез вас – медиите, както много пъти през изминалите месеци и години, по този вече 4-годишен казус, с надеждата нещата да започнат да се случват и за най-старото училище в България – 173 годишната Първа мъжка гимназия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина