АктуалноЗелен градНовини

Продължава облагородяването на най-големия парк в Тракия

Еко акцията Мисия Лаута – 3 започва в 10 часа на алеята срещу до барбекютата

Пловдивчани се обединяват за пореден път днес – 18 март (събота), с общ труд да направят един от любимите си паркове по-чист и приятен в еко акция Мисия Лаута – 3. Сборният пункт е в 10 часа на алеята срещу барбекютата в парк “Лаута”. Идеята е гората да бъде почистена от опасната растителност.

Около 30% от едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в „Лаута“, със съдействието на Лесозащитната станция.

От какво боледуват дърветата в парк „Лаута“?

От Общинско предприятие „Градини и пакрове“ съобщиха, че през целия месец януари техни екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите.

От началото на тази седмица продължава отстраняването на мъртва растителност и я подготвяме в подходящ вид, така че по-лесно да се изнесе към алеите. Оттам ще я извозим за преработка в компостиращата инсталация„, каза директорът на ОП-то Веселин Козарев.

„Всичко, което сега правим в „Лаута“, са неотложни спешни мерки. Нужен е мащабен проект, както и допитване до пловдивчани как си представят парка в своите мечти“, коментира още той.

Стотици пловдивчани – не само от „Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в предишните две. Организаторите на инициативата припомнят, че при първата такава през октомври 2021 г., бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен отпадък, а при втората акция през април 2022 г. – 49 камиона.

Стотици доброволци чистиха #ЗАЕДНО парк Лаута

Елате да свършим малко удовлетворяваща работа и да се забавляваме много! – апелира кметът на Тракия Костадин Димитров.

Участниците в инициативата могат да се подкрепят с всякакви сладки и солени вкусотии като италианско Джелато, бургери и паста. Ще има и музика за настроение на доброволците.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина